Obesitascentrum


Nieuws, recepten, weetjes ...

Vanaf het voorjaar 2018 kan men in ons centrum ook opteren voor de ESG : De Endoscopische Sleeve Gastroplastie

Infoavond donderdag 11/10/2018

BBQ tips

Restaurantbezoekje

2 vriendinnen, Eef en Chloé, gaan samen gezellig op restaurant. Eef maakt al juistere keuzes dan Chloé. Chloé bestelt als aperitief een Campari Orange en Eef een witte wijn. De ober brengt de drankjes en zet een potje nootjes en een mandje met brood en boter op tafel. Chloé eet tijdens het babbelen van de nootjes en het brood. Eef blijft ervan af. Chloé heeft door de gezouten nootjes grote dorst waardoor haar glas snel leeg is, dus bestelt ze nog een tweede Campari Orange. Om te eten bestelt Chloé een slaatje geitekaas omdat ze denkt dat een slaatje een betere keuze is voor haar lijn. Eef heeft zin in biefstuk friet, dus neemt ze dat ook en geniet ervan maar let op met de hoeveelheid frietjes en saus. Chloé stekt toch ook een paar frietjes mee van Eef. Beiden drinken er een wijntje bij. Eef vraagt er nog een spuitwater bij. Na het etentje drinken ze alle twee een koffie. Chloé bestelt er nog een dame blanche bij. Ze hebben alle twee een super gezellige avond gehad.. Chloé is er zich waarschijnlijk niet van bewust hoeveel calorieën ze meer innam dan Eef.

 Keuze Chloé

Kcal

Keuze Eef

 

Kcal

2 stukjes brood met boter en potje nootjes (25g)

350 kcal

 

 

2 campari orange

1 witte wijn

440 kcal

100 kcal

2 glazen wijn

1 spuitwater

200 kcal

    0 kcal

Salade geitekaas

Met 2 sneetjes brood/boter

90g frieten

600 kcal

200 kcal

215 kcal

 

Biefstuk (180g)  met frieten  (90g)

Champignonroomsaus  (50ml)

300 kcal

215 kcal

120 kcal

Dame blanche

Koffie + chocolaatje

550 kcal

100 kcal

 

Koffie + chocolaatje

 

100 kcal

 

 

 

 

TOTAAL

2555 kcal

TOTAAL

935 kcal

Een restaurantbezoekje kan dus zeker. Geniet ervan en kies bewust!


Pascale Naessens kwam spreken op de ‘ lotgenotenavond  ' van het obesitascentrum. Hieronder vindt u 2 lekkere gerechten uit haar boek 'puur genieten'.

Spaghetti met snijboontjes en tomaatjes

Werk: 20 minuten - Gaartijd: 15 minuten

  • 20 snijboontjes
  • 150 tot 200 g pasta
  • 20 kleine kerstomaatjes
  • 2 bosjes basilicum
  • 1 handvol pijnboompitten

Kleur de pijnboompitten in de oven gedurende ca. 6 minuten op 180 °C. Draai de oven dan uit, maar laat de pijnboompitten erin staan.
Snijd de snijboontjes in de lengte in lange slierten, zo krijg je spaghetti van boontjes. Dat gaat verrassend eenvoudig: leg een snijboon op een plank en met de punt van een scherp schilmesje snijd je er slierten af, twee tot drie slierten per snijboon. Kook ze gaar in wat water met zout.
Kook de pasta gaar.
Snijd intussen de kleine tomaatjes in kwarten en voeg er de in stukken getrokken basilicumblaadjes bij.
Giet de snijboontjes af en voeg ze bij de tomaatjes en het basilicum. Giet er een flinke scheut olijfolie bij en kruid stevig met peper en een beetje fleur de sel. Meng alles goed zodat de smaken goed kunnen vrijkomen en de verleidelijke geuren je tegemoetkomen.
Giet de spaghetti af en meng door de groenten. Werk af met de geroosterde pijnboompitten.

Tip: pasta
Kies eens voor pasta met kamut of spelt, deze granen zijn voedzamer en beter verteerbaar. Of ga voor boekweitpasta of pasta van wilde rijst, deze bevatten helemaal geen gluten. Het zijn allemaal veel gezondere alternatieven dan de gewone tarwepasta.

Salade met broccoli en avocado

Werk: 12 minuten - Gaartijd : 7 minuten - Voor 2 personen

  • 200 g geitenkaas
  • 2 avocado’s
  • 1 broccoli
  • handvol sla (gemengd of kropsla)
  • xeresazijn

Breng water met een beetje zout, flink wat zwarte peper en een flinke scheut olijfolie aan de kook (zie tip).
Snijd de broccoli in roosjes en de stam in fijne blokjes (verwijder wel de harde schil van de stam) en kook ze 5 minuten in het water.
Snijd intussen het avocadovruchtvlees in kleine blokjes.
Giet het water af van de broccoli en zet even terug op het vuur, zodat het resterende water verdampt. Giet er een beetje olijfolie bij en
kruid nog even met wat zout en peper (let op, niet te veel, want het is al wat gekruid: proef dus eerst!).
Neem van het vuur. Voeg er de avocadoblokjes bij, doe er de xeresazijn bij en drie vierde van de geitenkaas (pluk met je handen
brokjes van de geitenkaas). Meng kort en voorzichtig.
Leg onderaan op de borden de sla, daarop het broccoli-avocadomengsel en werk af met de rest van de geitenkaas.

Tip: groenten koken
In het water waarin ik groenten kook, voeg ik vaak een scheut olijfolie, zout en flink wat zwarte peper toe. Je zult zien dat de groenten daardoor veel meer smaak krijgen. Dit kun je gerust bij alle groenten doen die je kookt.
Tip: lunch om mee te nemen.
Als ik dit klaarmaak als lunchpakket, leg ik de sla apart met (eventueel) nog wat extra noten die ik nadien over de lunch strooi om wat meer ‘bite’ te hebben.