Spoedopname campus kennedylaan bereikbaar via de Ziekenhuisweg, Kortrijk

Nieuws

9/10/2017
Klinische studies: vrouwen/mannen gezocht met lymfoedeem thv arm en/of hand, ontwikkeld na de behandeling van borstkanker

Het aantal personen die behandeld worden voor borstkanker neemt toe. Ongeveer 20% van deze populatie ontwikkelt lymfoedeem van het bovenste lidmaat als een gevolg van de behandeling. Naast fysieke beperkingen en pijnklachten kan dit ook de levenskwaliteit negatief beïnvloeden.

De vier belangrijkste pijlers van de behandeling van lymfoedeem zijn: huidzorg, oefentherapie, compressietherapie en manuele lymfedrainage. Tot op heden is er voor deze laatste behandelvorm beperkte bewijskracht.

Daarom loopt er momenteel een uniek onderzoeksproject in 3 universitaire ziekenhuizen (UZ Leuven, UZ Antwerpen en UMC Sint-Pieters in Brussel) en in één regionaal ziekenhuis (AZ Groeninge, Kortrijk). Dit project onderzoekt het effect van manuele lymfedrainage, additioneel aan huidzorg, oefentherapie en compressietherapie. Het doel is een maximale volumereductie na te streven van het lymfoedeem ter hoogte van de arm en opstapeling van oedeem ter hoogte van de romp te beperken.

Wil je deelnemen aan de studie of wens je meer info?

Neem contact op met:

  • tessa.devrieze@kuleuven.be, t. 016 34 50 05
  • lore.vos@kuleuven.be, t. 016 34 50 06

 


terug