Spoedopname campus kennedylaan bereikbaar via de Ziekenhuisweg, Kortrijk

Nieuws

27/6/2018
Invoering Elektronisch Medisch Voorschrift (EMV) bij az groeninge is een feit

De overschakeling naar het EMV zorgt voor nog veiliger medicatie.

EMVHet EMV - ontwikkeld in samenwerking met UZ Leuven - is uniek in zijn soort omdat softwaretoepassingen ter verhoging van de medicatieveiligheid rechtstreeks in het voorschrift werden ingebouwd. EMV ondersteunt de arts en verhoogt de veiligheid voor de patiënt. Een voorbeeld hiervan is de automatische controle op medicatie-interacties die in het systeem standaard is voorzien. Daarmee onderscheidt het EMV zich t.o.v. veel andere toepassingen.

Voor deze implementatie werd niet over één nacht ijs gegaan: ze is het resultaat van maandenlange voorbereidingen en de goede samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen, apothekers en de dienst informatica. Daarbij werd veel aandacht besteed aan opleiding, continuïteit van zorg en uitvoerbaarheid in de praktijk. Dankzij deze aanpak is de transitie heel vlot verlopen.

De uitrol van het EMV is de basis voor het uiteindelijke doel: het integraal uitsluiten van medicatiefouten binnen de muren van het ziekenhuis.

In een volgende fase wordt bedside scanning opgestart. Deze automatische geneesmiddelencontrole aan het bed van de patiënt biedt een bijkomende garantie: op die manier wordt het correcte geneesmiddel toegediend aan de juiste patiënt, op het juiste moment.

Binnenkort wordt de volledige geneesmiddelendistributie in het ziekenhuis vanuit het EMV aangestuurd.

 


terug