Veelgestelde vragen coronavirus COVID-19
LAATSTE UPDATE: 22 FEBRUARI 2021
- Vragen over het verloop van de vaccinatiecampagne in az groeninge
- Vragen over het COVID-19-vaccin
- Zorggerelateerde vragen
- Medisch-gerelateerde vragen
- HR-gerelateerde vragen
- IT-gerelateerde vragen
- Andere vragen
Bekijk ook de richtlijnen over bezoek, consultaties en opnames voor patiënten en bezoekers
Hoe zal de vaccinatiecampagne lopen?
We ontvingen op 22 januari bevestiging dat we kunnen starten met de vaccinatie in ons ziekenhuis. We kregen een eerste quotum van 300 vaccins toegewezen. Hierdoor kunnen we vanaf 25 januari om 8.30u starten met de eerste vaccinaties op de dienst spoedopname en intensieve zorg.
Wie aan de beurt is, ontvangt per mail een concreet uur waarop je je moet aanmelden in het vaccinatiecentrum (kelderverdieping B-blok – oude apotheek). Vergeet zeker jouw eID niet zodat een correcte registratie kan gebeuren.
Ook hebben we voldoende medewerkers, vrijwilligers en ondersteuning van Liantis klaar staan om het vaccinatieproces meteen op te starten. In functie van het aantal beschikbare vaccins zullen we de vaccinaties ook buiten de kantooruren en tijdens het weekend toedienen om snelheid te maken en alle medewerkers maximaal de kans te geven om zich tijdens hun shift te laten vaccineren.
De volgorde van vaccineren werd bepaald via een prioriteitenlijst op basis van onder andere het risico dat een medewerker loopt om in aanraking te komen met covid-19. Meer hierover kan je bekijken in de infosessie.
Wie zal eerst gevaccineerd worden?
De medewerkers die verzorgende of therapeutische handelingen uitvoeren bij patiënten binnen de COVID-afdelingen, IZ en spoed worden prioritair gevaccineerd. Dat is zo bepaald door de overheid. Daarom starten we op maandag 25 januari met de diensten spoedopname en intensieve zorg.
Wanneer de andere afdelingen en functies aan de beurt zijn, kunnen we nog niet zeggen. In eerste instantie kennen we de exacte leversnelheid en -termijn niet van de vaccins om al onze medewerkers te vaccineren. Daarnaast krijgen we mogelijks nog bijkomende instructies rond de prioriteit waarmee we bepaalde afdelingen dienen te vaccineren na de COVID afdelingen, spoed en IZ. In alle geval hopen we in de komende weken al onze medewerkers een eerste vaccin te kunnen toedienen.
Kan je kiezen welk vaccin je krijgt?
Nee, want dat zou het vaccinatieproces alleen maar vertragen. Bovendien zijn alle vaccins goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Ze zijn dus allemaal veilig en werkzaam. Daarnaast wordt momenteel ook enkel het Pfizer-vaccin aangeleverd in az groeninge.
Waarom is het zo belangrijk dat jij snel wordt gevaccineerd?
Als je je laat vaccineren, bouw je mee aan de groepsimmuniteit. Je beschermt jezelf en je patiënten. Ook kwetsbare personen die niet gevaccineerd mogen worden. Denk aan kankerpatiënten in acute behandeling of zwangere vrouwen.
Doe het dus voor jezelf, maar ook voor je collega-zorgverleners, je familie en onze patiënten.
Is het vaccin veilig en uitgebreid getest?
De ontwikkeling van het coronavaccin kreeg wereldwijd de hoogste prioriteit, waardoor ze sneller en efficiënter ontwikkeld werden. De administratieve procedure is verkort, maar alle veiligheidsstappen zijn gezet en elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen. Ze werden zelfs meer getest dan gangbaar is voor andere vaccins.
Alle vaccins doorlopen een uiterst strenge goedkeuringsprocedure voor gebruik. De Europese goedkeuring garandeert dat het stuk voor stuk betrouwbare vaccins zijn.
De mRNA-vaccins kunnen je DNA niet veranderen. RNA komt niet in de buurt van je DNA. Je DNA zit diep weggeborgen in de celkern waar het mRNA van het vaccin niet aan kan.
In februari ontvingen we ook bericht dat het aannemelijk is dat het COVID-19vaccin bij het geven van borstvoeding, net zoals andere niet-levende vaccins, niet in de moedermelk terecht komt en dat borstvoeding dus geen bezwaar vormt voor vaccinatie.
Meer over de testing en het onderzoek naar het covid-vaccin kan je herbekijken in de infosessie.
Hoe werkt het vaccin tegen COVID-19?
Hoe lang duurt het voor een vaccin werkt na toediening?
Na de eerste prik duurt het 10 tot 14 dagen vooraleer je antistoffen ontwikkelt. Hoewel er dan reeds sprake is van een zekere bescherming ben je pas een week na de 2de dosis maximaal (94-95%) beschermd.
Hoe wordt het vaccin toegediend?
Je krijgt een injectie in de bovenarm. De vaccinatie neemt maar enkele minuten in beslag.
Van de meeste vaccins heb je twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Om beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen toegediend krijgt. Bij de eerste inenting verneem je wanneer je de tweede dosis krijgt.
Zijn er bijwerkingen?
Ieder medicijn of vaccin kent bijwerkingen. Voor vaccins zijn de meeste vaak mild en van korte duur. De meest voorkomende klacht na COVID-19-vaccinatie is pijn op de plaats van injectie. Andere minder vaak voorkomende klachten zijn hoofdpijn, koorts of spierpijn. Die klachten duren één tot twee dagen en zijn gemakkelijk te verhelpen met een koortswerend middel of een pijnstiller.
Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Ze zijn goed behandelbaar. Daarom vragen we je om na de vaccinatie nog een kwartiertje in de buurt te blijven. Dan kunnen we je goed opvolgen.
Heb je allergieën of andere factoren die een invloed kunnen hebben op vaccinatie (bekijk hier ook meer informatie over in de infosessie) dan zal je worden gevraagd om een half uurtje in de buurt te blijven na je vaccinatie. Deze zaken zal de medewerker die de vaccinatie begeleidt ook nog aan je vragen voor je je vaccin krijgt.
De meeste bijwerkingen worden binnen de zes weken na de vaccinatie zichtbaar. Ze worden dus ook tijdens de klinische studies opgemerkt. De kans op bijwerkingen op lange termijn is enorm klein.
Is een vaccinatie zinvol als je al COVID-19 hebt gehad?
Ja, want:
- een COVID-19-infectie geeft geen lange termijn bescherming;
- van vaccinatie wordt verwacht dat het langer beschermd. Dit wordt opgevolgd en herhalingsvaccinatie is mogelijk;
- als je recent COVID-19 doormaakte, is vaccinatie aangewezen na 2 weken nadat de symptomen zijn gestopt.
Wanneer mag je je niet laten vaccineren met het COVID-19-vaccin?
Voorlopige stand van zaken in februari 2021 – kan wijzigen naarmate meer ervaring met het vaccin
- Gekende allergie op een van de bestanddelen van het vaccin
- Gekende ernstige allergische reactie op vaccins, geneesmiddelen, (voeding)
- Geen 2de dosis wanneer ernstige allergische reactie op de 1ste dosis
- Hoge koorts
- Jonger dan 16 jaar
- Zwanger
Meer weten hierover? Bekijk de infosessie
Moet je je na vaccinatie nog aan de coronamaatregelen houden?
Aangezien er nog geen zekerheid is of de vaccins je ook minder besmettelijk maken, zal je je in de eerste plaats zeker aan de bestaande corona preventiemaatregelen moeten houden.
Heb je nog andere vragen over het COVID-19-vaccin?
Bekijk de opname van de infosessie over de COVID-19-vaccinatie hieronder. Heb je niet de tijd om de volledige sessie te bekijken? Bekijk dan deze leidraad waar je per vraag een link krijgt naar de juiste tijd in de video waar je vraag een antwoord krijgt.
Heb je na het bekijken van de infosessie nog vragen, stel deze door te mailen naar communicatie@azgroeninge.be
Je vindt heel wat informatie terug in ons procedureboek (mondmaskerbeleid, richtlijnen bij vermoeden COVID-19, persoonlijke bescherming ...). Lees dit zeker na!
Hoe verloopt bezoek door de partner in zorg?
De afgelopen maanden dienden we onze bezoekregeling noodgedwongen drastisch terug te schroeven. In lijn met van de COVID-maatregelen, kunnen we onze patiënten iets meer laten omringen door hun dierbaren. Uit voorzorg wensen we het bezoek voorlopig wel nog te beperken tot de partner in zorg en dit onder strikte voorwaarden.
De partner in zorg is een door de patiënt aangeduide persoon die ondersteunend is in het genezingsproces van de patiënt. Dit kan een mantelzorger, partner, beste vriend, ouder of voogd zijn, ouder dan 18 jaar. Het gaat over één persoon.
Zeker voor patiënten met een kortere verblijfsduur in ons ziekenhuis, raden we bezoek nog steeds af. Niet alleen om de verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan maar ook om de capaciteit van ons ziekenhuis ten volle te kunnen gebruiken voor het behandelen van zorgvragen.
Bezoekregeling
- De partner in zorg kan elke dag op bezoek komen tenzij er voor bepaalde eenheden hiervoor afwijkingen gecommuniceerd worden via de corona-update
- Bezoeke wordt beperkt tot maximum 1 uur per dag. Een afwijking kan in samenspraak met de verpleegeenheid.
- Bezoek verloopt onder strikte voorwaarden.
- COVID-19 patiënten mogen geen bezoek ontvangen, tenzij kritiek ziek en in overleg met de verantwoordelijke arts.
Praktische organisatie van het bezoek
- De patiënt geeft bij opname in het ziekenhuis aan wie de partner in zorg is. We registreren die naam in het patiëntendossier.
-
Er kan ook een tweede partner in zorg geregistreerd worden. Die persoon kan de andere partner in zorg aflossen mocht dat nodig blijken. Spreek hierover de verpleegkundige aan, hij/zij kan een tweede naam bij uitzondering registreren in het patiëtendossier.
-
- De partner in zorg wordt verwittigd door de patiënt of de verantwoordelijk verpleegkundige indien de patiënt niet zelf kan verwittigen.
- De partner in zorg dient zich bij het bezoek aan te melden aan het onthaal (via ‘lijn 1’ in campus kennedylaan). Onze onthaalmedewerkers zullen de naam in het patiëntendossier checken vooraleer de partner in zorg toegang te verlenen.
- Wie niet geregistreerd staat als partner in zorg kan niet op bezoek komen.
- Komt de partner in zorg net terug van reis uit een oranje of rode zone? Vraag dan om niet op bezoek te komen.
Strikte voorwaarden tijdens het bezoek
- Meebrengen en dragen van eigen mondneusmasker bij aankomst en altijd en overal in ons ziekenhuis, ook bij de patiënt op de kamer.
- Ontsmetten van de handen bij het binnenkomen van het ziekenhuis en het verlaten van de patiëntenkamer.
- Afstand houden (meer dan 1,5 meter) en contact vermijden met de patiënt. Knuffels, kussen, elleboogje, … kunnen helaas niet.
- Op de kamer blijven tijdens het bezoek en sluiten tussengordijn bij bezoek op tweepersoonskamer.
- Verlaten van het ziekenhuis onmiddellijk na het bezoek. De bistro en koffielounge zijn niet toegankelijk voor bezoekers.
- Vuil linnen kan onmiddellijk meegenomen worden naar huis mits volgen van de wasinstructies. Vers linnen kan onmiddellijk afgegeven worden op de kamer. Op die manier hoeven bezoekers niet meer langs het op- en afhaalpunt linnen.
- Bezoekers die symptomen van een respiratoire infectie (hoest, ademhalingsmoeilijkheden of koorts) waarnemen, dienen hun bezoek uit te stellen.
- Komt de partner in zorg net terug van reis uit een oranje of rode zone? Vraag dan om niet op bezoek te komen.
Wat is het beleid inzake het toelaten van begeleiders?
- Om de fysieke afstand in de wachtzalen te kunnen verzekeren laten wij enkel in de volgende gevallen een begeleider toe naar de consultatie:
- Eén ouder bij minderjarige (- 18 jaar)
- Indien nood aan fysieke (in eigen rolwagen, met wandelstok, doof, blind, ….) of mentale (dementie, mentale beperking,…) begeleiding
- In geval van bv een slecht nieuws gesprek (bv. oncologie)
- In specifiek gevallen, na goedkeuring van de behandelende arts
- Via een opname met centrale inschrijving, zullen begeleiders ter ondersteuning van de patiënt worden toegelaten om mee te gaan naar het dagziekenhuis of de verpleegeenheid.
Hoe verloopt de ophaling van vuil linnen van COVID-patiënten?
- Spreek een tijdstip af met de familie/betrokkenen wanneer ze de was kunnen ophalen:
- Indien je de vuile was vóór 12u bezorgt in het onthaal, kan de was opgehaald worden tussen 12.30 en 19u.
- Stop de vuile was in een plastieken zak * en sluit de zak af. Print vanuit KWS twee klevers met de nodige patiëntengegevens:
- Kleef één klever op de zak met vuile was.
- Voorzie één extra klever om te bezorgen aan het onthaal.
- Bezorg de vuile was aan een onthaalmedewerker in het onthaal.
-
De onthaalmedewerker zorgt voor de verdere afhandeling.
* De zakken werden verdeeld op de verpleegeenheden. Indien je extra zakken nodig hebt, kan je hiervoor bellen naar de onthaalmedewerkers.
Hoe verloopt de afgifte van vers linnen en andere spullen van COVID-patiënten?
Familie/betrokkenen kunnen ook vers linnen en andere spullen afgeven voor COVID-patiënten:
- Het vers linnen en andere spullen worden afgegeven in het onthaal.
- De onthaalmedewerkers voorzien de zakken van een etiket met de nodige patiëntgegevens, route en kamernummer.
- Je kan het vers linnen ophalen in het onthaal.
Hoe verloopt het ontslag van een gehospitaliseerde patiënt?
Indien de patiënt door een familielid wordt opgehaald in de ontslaglounge (ipv op de verpleegeenheid zelf), volg onderstaande richtlijnen op:
- Spreek telefonisch een tijdstip af met de familie waarop ze de patiënt kunnen ophalen.
- Breng de patiënt naar de ontslaglounge tussen de koffielounge Viva Sara en het apotheekservicepunt.
- Een familielid die een patiënt komt ophalen, schuift aan via lijn 1 om het ziekenhuis binnen te komen en wordt daarna doorverwezen naar de ontslaglounge. Een medewerker thv de ontslaglounge zorgt dat alles vlot verloopt.
Voor het ontslag van een COVID-patiënt kan je de huidige afspraken nalezen in de Covid-19 procedure op het procedureboek (link bovenaan deze pagina).
Hoe kan je best communiceren met een anderstalige of dove patiënt over COVID-19?
Tolken
- Je kan tijdens de kantooruren bij de sociale dienst terecht voor aanvraag van een tolk:
- vraag dit aan de sociaal werker van de verpleegeenheid waarop je werkt of
- bel naar de sociale dienst, t. 6840
- Buiten de kantooruren kan je de interne tolkenlijst raadplegen via het contact center of onthaal van spoedopname (zie het procedureboek 'tolkenprocedure' voor meer info).
Documentatie
- Het Agentschap Integratie en Inburgering maakte heel wat infofiches en richtlijnen in eenvoudige taal en ook in andere talen.
- Ook Fedasil zorgde voor info via tekst, film en audio in 12 verschillende talen.
- Op de website van de overheid kan je een aantal video's over het coronavirus terugvinden in Vlaamse gebarentaal.
- Op Facebook bestaat er een pagina over het coronavirus in Vlaamse gebarentaal.
Wat zijn de richtlijnen rond testen en quarantaine?
N.a.v. verschillende casussen binnen ons ziekenhuis en vragen rond de toepassing van onze interne richtlijnen wat betreft het testen van medewerkers, quarantaine ... hebben we de richtlijnen hierrond begin januari 2021 nogmaals herwerkt. Ze bevatten een aantal aanpassingen en werden vooral overzichtelijker gemaakt. Bedankt om deze te raadplegen in geval van:
- Positieve COVID-19 test bij een collega
- Positieve COVID-19 test bij een huisgenoot
- Quarantaine huisgenoot omwille van hoog-risicocontact
- Positieve test binnen familie of andere sociale contacten
- Medewerker met symptomen
- Medewerker komt terug uit oranje of rode zone
Het document geeft aan wanneer je contact moet opnemen met Liantis (azgroeninge@liantis.be).
Waar laat je je testen?
Update 1 oktober
Eerder communiceerden we dat we medewerkers maximaal naar de huisarts verwijzen voor een COVID-test. Gezien de resultaten via dit kanaal op dit moment soms wat langer op zich laten wachten omwille van de drukte, raden we nu toch aan om de test te laten uitvoeren op de eigen afdeling of via de bloedafname, tijdens de openingsuren die je terug vindt op ons intranet. Voor deze test is wel een voorschrift via Cyberlab of een corona test prescription code vereist. Neem hiervoor in ieder geval vooraf contact op met Liantis via azgroeninge@liantis.be.
Medewerkers die symptomen ontwikkelen, raden we aan om zich te laten testen op de spoedafdeling.
Hoe zit het met de kosten verbonden aan COVID-testen afgenomen in ons ziekenhuis bij medewerkers?
Zowel voor COVID-testen via de afdeling/bloedafname als voor COVID-testen via spoedopname, wordt geen remgeld aangerekend. Voorwaarde is wel dat dit gebeurt via Liantis zodat de nodige aanvraagformaliteiten worden vervuld. Enkel wanneer er een bijkomende consult zou vereist zijn van een spoedarts, zal er remgeld worden aangerekend. Maar dit is in normale situaties niet vereist bij afname van een COVID-test.
Wat als je tijdelijk niet kan ingezet worden op je dienst?
Wanneer je door een hoog-risico contact in quarantaine moet en thuiswerk geen mogelijkheid is, kan tijdelijke werkloosheid een oplossing zijn.
Na de uitbraak van de Coronacrisis, namen de federale en Vlaamse overheid een aantal initiatieven om de medewerkers binnen en buiten de zorg extra te ondersteunen, vooral de medewerkers met tijdelijke werkloosheid. We zetten de belangrijkste even op een rij:
- Bovenop de maandelijkse uitkering voor tijdelijke werkloosheid van 70% van het begrensd loon, geplafonneerd op 2.754,76€, zal de RVA een bijkomende uitkering van 5,63 Euro per dag tijdelijke werkloosheid toekennen.
- Ondersteuning Vlaamse Overheid via financiële tegemoetkoming van één maand voor het betalen van de water- en energiefactuur. Meer info
- Kosteloos uitstel van betaling van intrest en/of kapitaal van hypothecaire leningen. De exacte modaliteiten hiervoor worden nog verder uitgewerkt. Raadpleeg hiervoor de specifieke voorwaarden via je financiële instelling.
Heeft tijdelijke werkloosheid invloed op mijn vakantierechten?
Door tijdelijke werkloosheid werk je een periode minder. Gezien dit omwille van overmacht is, worden de vakantierechten uitzonderlijk gelijkgesteld. De dagen worden voor de berekening van het recht op vakantiegeld en voor de bepaling van de vakantieduur gelijkgesteld met effectieve arbeidsdagen. Je zal dus geen vakantierechten verliezen.
Kan je thuis werken?
We willen onze medewerkers de kans geven om thuis te werken voor zover de aard van de job en de technische mogelijkheden dit toelaten. In alle geval na afstemming met je leidinggevende en op voorwaarde dat je op elk ogenblik oproepbaar bent, vb. voor het inspringen op een andere dienst.
Kan je gepland verlof verplaatsen?
Was je van plan de komende weken op reis te gaan maar kan dit omwille van het coronavirus niet plaatsvinden en wil je de verlofdagen liever verplaatsen? Bespreek dit met je leidinggevende om te bekijken of er een oplossing mogelijk is.
Wordt COVID-19 erkend als beroepsziekte?
Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, bevestigt dat personen met COVID-19 (gediagnosticeerd d.m.v. een laboratoriumtest) die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en die een duidelijk verhoogd risico lopen om besmet te worden door het virus, in aanmerking komen voor schadeloosstelling wegens beroepsziekte. Het betreft dus medewerkers binnen specifieke diensten of functies bij wie de infectie in verband staat of kan staan met hun beroepsactiviteit.
- De getroffen medewerkers dienen hiertoe zelf tijdig een aanvraag tot schadeloosstelling in te dienen (zie ook website).
- De specifieke voorwaarden vinden jullie via op de website van Fedris.
- Sowieso krijgen alle medewerkers die getroffen worden door COVID-19 het gewaarborgd loon gedurende 1 maand. Je kan van Fedris reeds na twee weken een schadeloosstelling ontvangen bovenop de uitkering van de mutualiteit.
Bij vragen hierover kan je ook steeds telefonisch terecht bij je dossierbeheerder op de personeelsdienst.
Is er een toekenning van flexpremies of tijdelijke barema-aanpassing mogelijk?
In samenspraak met onze sociale partners hebben de volgende afspraak gemaakt rond de toekenning van flexpremies voor onregelmatige uren en de toepassing van tijdelijke barema-aanpassingen van medewerkers die inspringen in een andere functie of dienst:
- Medewerkers die gevraagd worden om in een afwijkend uurrooster of roosterverstoring (=uurrooster dat minstens 2u afwijkt van gepland uurrooster) te werken, blijven recht hebben op een flexpremie van 10, 20 of 30 Euro, afhankelijk het moment waarop de afwijking wordt aangekondigd.
- 10 Euro bij een uurroosterverstoring die wordt gemeld na publicatie van het uurrooster en tot uiterlijk 120 uur vóór aanvang van de nieuwe shift
- 20 Euro bij een uurroosterverstoring die wordt gemeld na publicatie van het uurrooster tussen de 120 en 24 uur vóór aanvang van de nieuwe shift
- 30 Euro bij een uurroosterverstoring die wordt gemeld na publicatie van het uurrooster en minder dan 24 uur vóór aanvang van de nieuwe shift
- •We zullen daarentegen geen tijdelijke barema-aanpassingen doorvoeren die verbonden zijn aan het opnemen van een tijdelijke nieuwe rol of een rol binnen een andere dienst vanaf 16 maart, in het kader van de Coronacrisis. Uiteraard geldt dit in de twee richtingen.
Kan je beroep doen op corona ouderschapsverlof in ons ziekenhuis?
De Superkern keurde het Corona Ouderschapsverlof goed dat officieel van kracht is vanaf 12 mei maar retroactief kan worden toegepast vanaf 1 mei t.e.m. 30 juni. Het thematisch verlof, op 4/5de basis of halftijds, werd in het leven geroepen om werk en opvang van kinderen tot 12 jaar (tot 21 jaar voor kinderen met een handicap) te combineren. De afgelopen dagen hebben wij de toepasbaarheid binnen ons ziekenhuis geëvalueerd en zijn we tot de conclusie gekomen dat wij deze extra vorm van thematisch verlof zeer moeilijk kunnen ondersteunen. De redenen hiervoor zijn de volgende:
- We maken ons eerst en vooral zorgen om de operationele werkbaarheid van onze organisatie de komende weken en maanden nu we stap voor stap de ‘normale’ activiteiten terug opstarten in combinatie met aanhoudende extra COVID-activiteit.
- Daaraan gekoppeld willen we ook vermijden dat we dit thematisch verlof voor bepaalde delen van de organisatie kunnen toestaan, terwijl dit voor andere delen van organisatie helemaal niet haalbaar is. We denken hierbij in de eerste plaats aan de verpleegkundigen maar ook aan heel wat ondersteunende diensten. Deze selectieve manier van werken vinden we niet fair.
- Maar natuurlijk willen we als organisatie blijven inzetten om de medewerkers maximaal te ondersteunen via andere instrumenten om op die manier de combinatie werk en gezin zo goed als mogelijk te kunnen maken. We verwijzen hiervoor naar onze kinderopvangmogelijkheden die nog steeds open staan en oplossingen kunnen bieden, waar haalbaar blijven we thuiswerk ondersteunen, … Daarnaast blijven we inzetten om op teamniveau tot oplossingen te komen die de verschillende individuele noden maximaal inlossen wat werk en privé balans betreft.
- In het geval dat het hier boven staande geen oplossingen biedt voor specifieke individuele situaties, dan staan we ervoor open om in dialoog andere oplossingen te bespreken.
We danken jullie voor jullie begrip en medewerking hierrond.
Heb je het even moeilijk?
De coronacrisis maakt veel bij ons los, zowel bij patiënten, maar evengoed bij al onze medewerkers. We zitten elk met vragen, bezorgdheden, gevoelens van onzekerheid en onmacht en dat brengt spanning, stress en angst met zich mee. Dit zijn normale reacties in deze buitengewone situatie. Wat kan je zelf doen om hiermee om te gaan?
Bekijk een aantal praktische tips en hulplijnen.
Ons team van psychologen staat ter beschikking van onze artsen, medewerkers en vrijwilligers. Je kan hen tijdens de kantooruren bereiken via t. 6925. Dit kan evengoed van thuis als vanuit het ziekenhuis.
Naast ons eigen team van psychologen, stellen we ook een aantal andere manieren van extra ondersteuning voor:
- Liantis: het contacteren van de psycholoog kan via 078/150200 of via psy@liantis.
-
Als professionele medewerker in de zorgsector kan je terecht op het platform www.dezorgsamen.be. Dit platform kwam tot stand in samenwerking met verschillende partners, waaronder Zorgnet-Icuro en Rode Kruis Vlaanderen. Je vindt er allerhande tips en een leidraad naar professionele hulp.
-
Daarnaast zijn er ook nog enkele algemene doorverwijsadressen:
-
Tele Onthaal 106
-
Arts in Nood – Doctors4Doctors 0800 23 460
-
www.vindeenpsycholoog.be
-
Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Mandel & Leie: 056 23 00 23
-
Centrum Algemeen Welzijnszorg: 056 53 21 51
-
Heb je een attest nodig voor woon-werkverkeer?
Nee, als medewerker, arts en vrijwilliger heb je geen attest (tewerkstellingsbewijs) nodig om je te verplaatsen van en naar het werk. Het tonen van jouw badge volstaat in principe. Dus hou jouw badge zeker bij jou tijdens je woon-werkverplaatsingen.
Mocht jouw badge om de één of de andere reden toch ontoereikend zijn, dan is de personeelsdienst uiteraard bereid om jou zo een attest te bezorgen.
Kunnen stages nog doorgaan?
- Alle kijkstages worden uitgesteld omwille van het minder dringende karakter. Indien mogelijk, worden ze ingepland op een latere datum. We zullen hiervoor contact opnemen met de stagiairs.
- Alle andere, langdurige stages wensen wij te laten doorgaan zoals gepland, tenzij de schoolinstelling zelf een andere beslissing neemt/nam. De gecommuniceerde richtlijnen zijn eveneens voor hen van toepassing.
Gaan opleidingen nog door?
Interne opleidingen
- Waar wij de COVID-veiligheidsmaatregelen kunnen blijven garanderen, laten wij de lessen zoveel mogelijk doorgaan.
- De maximum capaciteit van de zalen werd hiervoor aangepast, zodat iedereen op een veilige afstand van elkaar de les kan volgen.
- Uiteraard rekenen wij ook op jullie om alle voorzorgsmaatregelen te respecteren, zowel bij het binnenkomen en buitengaan van de zaal, als tijdens de opleiding zelf (mondmasker, handhygiëne ...)
- Ben je ingeschreven voor een opleiding die geannuleerd wordt, dan krijg je van ons bericht hiervan. Geen nieuws is dus goed nieuws.
- Uiteraard vind je ook altijd op het leerplatform terug of een opleiding al dan niet geannuleerd wordt.
Symposia, congressen en grote events met E17 (dag van de…)
Voorlopig gaan evenementen voor grote groepen alleen online door.
Externe opleidingen die vervangen werden/worden door webinars
- Deze opleidingen worden, net zoals andere externe opleidingen, aangevraagd en geregistreerd via onze online tool van externe opleidingen.
- Na het volgen van de opleiding wordt door deelnemer een bewijs van deelname opgeladen.
Op het leerplatform vind je steeds de actuele stand van zaken voor elke opleiding terug.
Gaan geplande vergaderingen (intern/extern) nog door?
Bij meetings met met externe partners, leveranciers … vragen we onderstaande richtlijnen te volgen:
- Indien haalbaar en opportuun vragen wij om meetings met externen via telefoon- of videoconferentie te laten doorgaan;
- Wanneer een fysieke ontmoeting essentieel is, moeten de geldende hygiënevoorschriften strikt nageleefd worden en zorgen we voor een vergaderzaal waar de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de deelnemers kan gerespecteerd worden.
Gaan de medische onderzoeken of gezondheidsscans nog door?
Sinds 7 mei startte Liantis opnieuw met het verzorgen van de vaccinatieschema’s, de aanwervingsonderzoeken en de TBC-testen. Bij de opstart van de onderzoeken en scans wordt prioriteit gegeven aan de medewerkers die in een omgeving werken met ioniserende straling en aan de afdelingen die de afgelopen weken en maanden onder verhoogde druk stonden, zoals IZ, de spoedafdeling, de cohorte afdelingen ...
Voor dringende gevallen kan dr. De Rijcke rechtstreeks gebeld worden via 0497/622414. Het contacteren van de psycholoog kan nog steeds via 078/150200 of via psy@liantis.
Hoe kan je thuis inloggen op het netwerk van az groeninge?
Met deze instructies kan je vlot naar de PC-toepassingen van az groeninge.
- Je doet via Planon een aanvraag tot toegang.
- Nadat je de goedkeuring hebt gekregen, kan je vanop afstand inloggen.
- Heb je een laptop van az groeninge? Volg de instructies van bijlage 1 (Microsoft authenticator).
- Maak je gebruik van jouw eigen PC of laptop? Raadpleeg de richtlijnen van bijlage 2 (MS NoodVPN) of ga naar medewerkers.azgroeninge.be en volg de stappen.
- Heb je vragen of opmerkingen? Contacteer de helpdesk IT (t. 6640).
Voor een vlotte verbinding en toegang werk je best via google chrome op een Windows pc of laptop.
Hoe kan je een Microsoft Teams-gesprek voeren?
Je kan met het programma 'Microsoft Teams' zowel bellen als videochatten.
Videochat
Bekijk onze instructies om te vergaderen vanop afstand via skype. Of bekijk de handleiding rond het gebruik van microsoft Teams op het intranet.
Hoe kan je een videogesprek voorzien tussen gehospitaliseerde patiënten zonder smartphone en hun familie?
Op elke verpleegeenheid hebben we een smartphone voorzien waarmee patiënten, die over geen smartphone beschikken, een (video)gesprek kunnen hebben met familieleden. Dit tussen 6 en 21u. Op die manier slaan we een brug tussen de patiënt en zijn familie en vrienden. Bekijk meer info via FAQ voor patiënten en bezoekers.
Een aantal richtlijnen
- Om een videogesprek via Whatsapp mogelijk te maken, is het belangrijk dat zowel jij als het familielid het nummer als contactpersoon in de adressenlijst van de smartphone toevoegt. Wanneer dit niet gebeurt, krijg je geen beeld.
- Reinig de smartphone tussen twee patiëntencontacten met een clinell doekje.
Blijven de bistro en Viva Sara open?
In deze uitdagende periode, blijven we het belangrijk vinden dat elke medewerker een kwalitatieve maaltijd aangeboden krijgt of even kan genieten van een koffie in de Viva Sara Koffielounge. Wel willen we dit doen op de meest hygiënische en veilige manier. Daarom hebben we een aantal bijkomende maatregelen genomen:
- Zoals jullie hebben gemerkt, werd de zitruimte in de bistro beperkt zodat er voldoende afstand kan gehouden worden tijdens het nuttigen van de maaltijd.
- We vragen ook iedereen om de handen te desinfecteren bij de in- en uitgang van de bistro.
- De bestekken worden aangeboden in bestekzakjes.
- Wie dit verkiest kan zijn maaltijd uiteraard ook afhalen en buiten de bistro nuttigen.
- Daarnaast vragen we iedereen om afstand te houden bij het aanschuiven aan de maaltijden en de afwas.
- Om de spreiding van de drukte binnen onze bistro te verbeteren, vragen we aan alle medewerkers die niet in shift werken om vóór 12u of na 13u de lunch te nemen. Vóór 12u betekent dat jullie de lunch hebben afgerond tegen dat uur.
- Verlaat na het nuttigen van de maaltijd de bistro.
- Er is alleen nog take away mogelijk bij Viva Sara.
Gewijzigde openingsuren
Gezien de gewijzigde activiteiten en strenge richtlijnen rond bezoek binnen ons ziekenhuis sinds de uitbraak van de Coronacrisis, zijn de openingsuren van de Bistro in de Reepkaai en Kennedylaan tijdelijk gewijzigd:
- Bistro campus reepkaai:
- elke dag van 11 tot 14u
- Bistro campus kennedylaan:
- elke dag van 11 tot 17u
De openingsuren van Viva Sara zijn vanaf 8 juni terug als vroeger:
- weekdagen van 7 tot 17.30u
- zaterdag en zondag van 13 tot 17.30u
Meeneemschotels
Meeneemschotels in de bistro van campus kennedylaan zijn alle dagen ter beschikking van 11 tot 17u.
Als nachtverpleegkundige kan je tegen de normale prijs van 3,75 euro en via 2 jetons (te koop aan de onthaalbalie), een meeneemmaaltijd oppikken uit de automaat (A9). Uiteraard zolang de voorraad strekt.
Wat doe je bij vragen van journalisten?
Zoals altijd, verwijs je de journalisten door naar de woordvoerder van het ziekenhuis, Stefaan Lammertyn.
Hoe reageer je op berichten op sociale media?
Op sociale media en in de media verschijnt heel wat onjuist nieuws. In onze online communicatie houden we het bewust low profile omdat we geen paniek willen veroorzaken.
Plaats geen specifieke informatie rond corona op je eigen profiel. We verwijzen naar onze richtlijnen rond gebruik van sociale media.
Kunnen ramen tijdelijk opengezet worden?
Verschillende medewerkers vroegen ons naar de mogelijkheid om gesloten ramen te openen voor het creëren van verluchting. Weet dat ons verluchtingssysteem continu zorgt voor het verversen en filteren van de lucht in alle lokalen zodat iedereen zuivere lucht kan inademen. Het bijkomend openen van ramen zou de werking van dit verlichtingssysteem verstoren en raden we daarom af.
Hoe veilig is onze ventilatie?
Veel mensen maken zich zorgen over het verspreiden van COVID-19 via onze ventilatie.
In de negatieve drukkamers wordt er specifieke onderdruk gecreëerd, maar hoe zit dit op de cohort afdelingen en de andere plaatsen in het ziekenhuis?
Gezien ons ziekenhuis zeer recent gebouwd is, beschikken we over een van de modernste luchthuishoudingssystemen van België. Elke ruimte wordt geventileerd met gefilterde buitenlucht en deze lucht gaat daarna rechtstreeks naar buiten. De lucht wordt dus niet meer terug in circulatie gebracht.
Op de cohort afdelingen hebben we nog extra maatregelen genomen door de luchtcirculatie aan te passen. Hier wordt er meer lucht afgezogen dan er wordt toegevoerd. Daardoor krijgen we op die afdelingen ook een onderdruk. De onderdruk zorgt ervoor dat de lucht/virus in de ruimte blijft en niet naar de omgeving kan doorstromen.
Besluit: Ons systeem is veilig en het is niet mogelijk dat COVID-19 van de ene naar de andere ruimte wordt gebracht via de luchtventilatie.
Hoe kan je best je handen beschermen tijdens het wassen?
Handhygiëne is een cruciale factor bij de bescherming van onszelf en onze omgeving in tijden van corona. Maar een regelmatige handhygiëne vormt ook een uitdaging voor onze handen.
Hierbij een aantal tips:
TIP 1
Volg de basisprocedure handhygiëne voor een correcte en veilige toepassing.
TIP 2
Steeds de handen bevochtigen en dan pas zeep aanbrengen. Alle zeeprestanten wegspoelen en deppend drogen. De handen moeten volledig droog zijn.
TIP 3
Hydrateer je handen telkens na het wassen en op regelmatige tijdstippen. Regelmatig = tijdens je pauze, na je werk, voor het slapengaan ...
Aanbevolen producten* in az groeninge:
- Cerave Melk Hydraterend 473ml
- Neutrogena®
TIP 4
Bij droge en beschadigde handen met kloofjes, hydrateer je handen heel regelmatig. Regelmatig = tijdens je pauze, na je werk, voor het slapengaan ...
Aanbevolen producten* in az groeninge:
- XéraCalm A.d. Baume (Avène)
- Cicaplast baum B5 handbalsem
TIP 5
Wanneer er geen verbetering optreedt na de gevolgde procedure en de klachten gaan gepaard met ROODHEID, JEUK EN PIJN = CONSULT dr. Dermatoloog
Consultatie via teleconsulting mogelijk: mail een foto van je letsel samen met je gegevens (naam, rijksregisternummer en mutualiteit) naar secretariaat@dermatologiehandelskaai.be
* Bestelprocedure aanbevolen producten
- Je kan de handcrèmes aanvragen via ziekenhuisapotheek:
- Voor verpleegafdelingen d.m.v. een papieren voorschrift dat je opstuurt aan apotheek buizenpost nr. 290.
-
Voor ondersteunende diensten d.m.v. een e-mail van het diensthoofd of verantwoordelijke aan Apotheek klinische logistiek (mail_apothekervl@azgroeninge.be).
-
Pompflessen zoals Cerave hydraterende melk en XéraCalm AD Balsem kunnen voor de dienst worden afgeleverd. Kleine tubes zoals Neutrogena®, Cicaplast B5 Balsem moeten op naam besteld worden. Noteer de naam van de verpleegkundige of de ondersteunende medewerker die nood heeft aan deze producten op het voorschrift of in de e-mail.
-
De apotheek levert via de normale medicatieleveringen voor verpleegafdelingen.
-
Voor ondersteunende diensten mag de medicatie in de apotheek zelf (route B925) afgehaald worden na bestelling via e-mail (zie hierboven).
-
De apotheek is open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 17u30 en op zaterdag 8u30 tot 12u30.
-
Ken je bedrijven of organisaties die ons kunnen helpen bij het aanleveren van beschermingsmaterialen?
We roepen elke medewerker op om mee op zoek te gaan naar bedrijven of organisaties die ons kunnen helpen bij het aanleveren van de volgende materialen:
- Asbestpakken: met label CE14126 klasse 4B/5B/6B (ISO Norm 16603/04 - 16604/04 – 22610/04)
- Alle types van plastieken haalter schorten – zoveel mogelijk afsluitend
- Nitril handschoenen
Alle vragen en contacten van bedrijven, organisaties of particulieren rond mogelijke giften of aankopen worden voortaan gecentraliseerd door Koen Fiers die je hiervoor kan bereiken via schenken.corona@azgroeninge.be of 9026.
Deel op