Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Toon uren
ma 8:00-13:0013:45-18:00
di 8:00-13:0013:45-18:00
wo 8:00-13:0013:45-18:00
do 8:00-13:0013:45-18:00
vr 8:00-13:0013:45-18:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

De binnenkant van de blaas is bekleed met een ondoordringbare laag, de Glycosamineglycaanlaag (GAG–laag) en fungeert als bescherming tegen irriterende stoffen en toxine in de urine. Deze GAG-laag bestaat o.a. uit hyaluronzuur en chondroitine. Beschadiging van deze laag kan leiden tot vermindering van de effectiviteit als beschermbarrière. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen in de urine doorgelaten worden en pijn en aandrang kunnen veroorzaken. Deze blaasspoelingen worden gegeven om de beschermlaag van je blaas te herstellen.

Waarvoor krijgt je een blaasspoeling?

  • Spoelingen kunnen de pijnklachten in je onderbuik, blaas en/of urineleider verminderen.
  • Het kan de kans op terugkerende blaasontstekingen (recidiverende cystitis) verkleinen.
  • Verder kunnen de spoelingen gebruikt worden bij bijvoorbeeld schade aan de blaas na bestraling (radiatie cystitis) of door interstitiële cystitis.
  • Ook kunnen klachten van een overactieve blaas gereduceerd worden. 

Wat is Uracyst®/Ialuril®?

De werkzame stof in Uracyst® is chondroïtinesulfaat. Bij Ialuril® zijn de werkzame stoffen hyaluronzuur en natriumchondroïtinesulfaat. Dit zijn lichaamseigen stoffen en een onderdeel van de beschermende barrière laag van de blaas.

Uracyst®/Ialuril® vullen de glucosaminoglycaan (GAG) of beschermlaag van de blaas aan waardoor volgende klachten kunnen verminderen:

  • Constante drang om te plassen
  • Veel pijn bij aandrang en seksueel contact
  • Pijn in de blaas en in de onderbuik

Hoe vaak vinden blaasspoelingen plaats?

Blaasspoelingen zijn het meest doeltreffend wanneer ze volgens een schema plaatsvinden. We starten met wekelijkse spoelingen gedurende 4 tot 6 weken. Nadien zetten we ze gedurende een langere periode maandelijks verder, afhankelijk van de symptomen. De uroloog zal dit tussentijds met je bespreken. 

Soms blijkt het tijdens de kuur wenselijk om van het ene op het andere middel over te stappen. Bijvoorbeeld omdat het gewenst resultaat uitblijft. Je uroloog zal dit met je bespreken. 

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’. 

Voor de behandeling

De behandeling

Na de behandeling

Mogelijke complicaties