I-131 therapie

I-131 therapie is een behandeling voor aandoeningen van de schildklier, zoals hyperthyroïdie (overactieve schildklier) en schildkliercarcinomen.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 1 juni 2021

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 7:30-17:30
di 7:30-17:30
wo 7:30-17:30
do 7:30-17:30
vr 7:30-17:30
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

Jodium is een natuurlijke stof die de schildklier na toediening in sterke mate opneemt. Ook radioactief jodium wordt door de schildklier opgenomen en zendt in tegenstelling tot gewoon jodium, straling uit. Hierdoor vindt een zeer lokale bestraling plaats van de schildklier. De meerderheid van het radioactieve jodium dat niet is opgenomen, verlaat het lichaam tijdens de eerste twee dagen na behandeling, voornamelijk via de urine. Kleine hoeveelheden worden ook uitgescheiden via speeksel, zweet, tranen, vaginale afscheiding en ontlasting.

Verloop

Algemene informatie over de planning van je behandeling, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden, hoe je verblijf verloopt en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’. 

Richtlijnen

Deze regels gelden gedurende een bepaalde periode afhankelijk van de toegediende activiteit (zie onderstaande tabel). Je behandelende arts licht onderstaande gedragsregels nog eens mondeling toe en beantwoordt de vragen die je eventueel nog hebt. 

Toegediende activiteiten Periode voor de leefregels
  Leefregels tov partner Leefregels tov publiek en collega’s Leefregels tov zwangere vrouwen of kinderen < 6 jaar
200 MBq 3 dagen 3 dagen 2 weken
400 MBq 1 week 1 week 3 weken
600 MBq 2 weken 2 weken 3 1/2 weken
800 MBq (hospitalisatie) 2 weken 2 weken 3 1/2 weken

Afstand

  • Hou bij langdurige bezigheden zoals tv kijken, eten of slapen ten minste 2 meter afstand tussen jou en je huisgenoten of bezoekers (zeker bij zwangere vrouwen en kinderen).
  • Kinderen tot en met 10 jaar zijn tot drie keer gevoeliger voor straling dan volwassenen. Daarom moet je direct contact zoveel mogelijk vermijden en een zo groot mogelijke afstand tot kinderen bewaren. Neem kinderen niet te lang op schoot en laat ze zoveel mogelijk door uw huisgenoot verzorgen of breng ze onder bij familie of vrienden.  
  • Vermijd langdurig en nauw contact met zwangere vrouwen. 
  • Het opvangen van kleinkinderen is in die periode niet aangewezen.
  • Beperk direct lichamelijk contact (knuffelen, omhelzen, seks …) tot maximaal 30 minuten per dag.
  • Het is aan te bevelen dat jij en je partner apart slapen, op minstens 2 meter afstand van elkaar, liefst in aparte kamers. Let er wel op dat de bedden in de verschillende kamers niet tegen dezelfde muur staan, waardoor er toch onvoldoende afstand zou zijn. 
  • De eerstvolgende dagen blijf je best zo veel mogelijk thuis en vermijd je langdurig contact op openbare plaatsen zoals bioscoop, theater, café …
  • Je mag gaan werken, tenzij je werkt met kinderen jonger dan 10 jaar of zwangere vrouwen, of tenzij je de afstandsregels zeer moeilijk kan respecteren op je werk. Je arts zal je hierover gericht adviseren. Je moet ook hier de regels voor afstand en hygiëne respecteren.

Hygiëne

  • Het is belangrijk dat je voldoende drinkt (2l).
  • Maak eenmaal per dag het toilet goed schoon en gebruik wegwerphandschoenen.
  • Je moet je handen veelvuldig wassen.
  • Je moet steeds zittend urineren, ook mannen. Na afloop moet je steeds toiletpapier gebruiken, de toiletbril afvegen, het toilet 2 keer doorspoelen en de handen wassen, om besmetting van de toiletruimte te voorkomen.
  • Na gebruik moet je de wastafel, de douche of het bad reinigen (goed naspoelen).
  • Door jou gebruikt bestek, vaatwerk, beddengoed, handdoeken, washandjes en dergelijke mogen anderen niet gebruiken. Proef ook niet van het voedsel van andere personen. Na de afwas is alles weer volkomen veilig. Het is niet nodig om de artikelen apart te reinigen.
  • Vermijd rechtstreeks contact met zweet, speeksel en bloed en gebruik wegwerphandschoenen als je luiers, verbanden en inlegkruisjes weggooit.
  • Je hoeft voor je huisdier geen maatregelen te nemen.

Ziekenhuisopname na therapie

Bij onverwachte ziekenhuisopname in de periode waarvoor de gedragsregels gelden, moet je behandelende arts op de hoogte gebracht worden van de I-131 therapie, evenals het centrum nucleaire geneeskunde.