Een MAG3-scintigrafie is een onderzoek van de nieren dat wordt uitgevoerd met behulp van een licht radioactieve stof. Met het onderzoek kunnen we afwijkingen in de nierfunctie of in de afvloei van de urine naar de blaas opsporen.
Algemene informatie over de planning van het onderzoek, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je consultatie’.
Je kind hoeft niet nuchter te zijn voor het onderzoek. Dat betekent dat je kind gewoon mag eten en drinken. Zorg ervoor dat het voldoende drinkt op de dag van het onderzoek, zowel voor als na het onderzoek.
Om het correcte resultaat van het onderzoek te bepalen, is het belangrijk om het gewicht en de lengte van je kind te kennen. Indien nodig kunnen we je kindje meten en wegen op de verpleegeenheid kindergeneeskunde.
Het is belangrijk dat je kind vooraf voldoende drinkt om de nieren goed te activeren. We raden aan je kind extra drank aan te bieden de ochtend voor het onderzoek.
Bij het vastleggen van de afspraak op het centrum nucleaire geneeskunde vragen we naar de leeftijd van je kindje. Hierbij krijg je eventueel het advies om je, na inschrijving van je kind bij het onthaal, te wenden tot de verpleegeenheid kindergeneeskunde. Daar plaatsen ze eerst het infuus.
Je kan, als ouder, aanwezig blijven tijdens het onderzoek.
Breng de favoriete knuffel, fopspeen, doekje of ander speeltje mee. Voorzie ook in een extra luier.
Gelieve ons vooraf te verwittigen indien je, als mama, (mogelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft.
Je kind ligt op de rug op de onderzoekstafel en krijgt de licht radioactieve vloeistof via het infuus pijnloos toegediend.
Het maken van de foto’s start onmiddellijk en duurt ongeveer 30 minuten.
Een zeer gevoelige camera, opgesteld ter hoogte van de nieren, zet de waargenomen, zwakke straling om in beelden.
Het is hierbij belangrijk dat je kind zo stil mogelijk blijft liggen.
Soms moeten we het onderzoek uitvoeren in combinatie met een plasmiddel. Het plasmiddel dienen we dan toe 20 minuten na de start van het onderzoek.
Van het onderzoek maken we een verslag op. Dit verslag sturen we samen met de beelden naar de behandelende arts van je kind, die je het onderzoeksresultaat meedeelt bij een volgend bezoek.