Spoedopname campus kennedylaan bereikbaar via de Ziekenhuisweg, Kortrijk

Nieuws

3/7/2019

Az groeninge erkend als gespecialiseerd centrum voor complexe pancreasaandoeningen en pancreastumoren

Kortrijks ziekenhuis az groeninge is binnen het E17 ziekenhuisnetwerk het referentiecentrum voor pancreaschirurgie

Studies tonen duidelijk aan dat gespecialiseerde zorg - en in het bijzonder hoog technische complexe ingrepen - enkel op een kwaliteitsvolle wijze kan worden uitgevoerd in een ziekenhuis waar voldoende expertise aanwezig is.

Vandaar dat de federale overheid beslist heeft om die ingewikkelde chirurgische ingrepen m.b.t. pancreassen in een beperkt aantal "centra voor complexe pancreaschirurgie" te concentreren. Voor gans het land gaat het om 15 centra waarvan az groeninge er één is.

Pancreaschirurgen dr. Mathieu D’Hondt en dr. Franky Vansteenkiste zijn opgetogen met deze erkenning. dr. D’Hondt: "In az groeninge focus ik mij samen met collega Franky Vansteenkiste op complexe lever- en pancreasingrepen. We houden al vele jaren uitgebreid de data van al deze operaties bij. Per geopereerde patiënt worden 130 parameters geregistreerd in een database. In combinatie met de opgebouwde ervaring worden - mede door deze kwaliteitscontrole - onze ingrepen steeds beter uitgevoerd. Dit resulteert o.a. in minder bloedverlies tijdens de operatie. Ook het aantal complicaties en de ernst daarvan nemen elk jaar verder af."

Meer en meer pancreasoperaties gebeuren via een kijkoperatie.

"Sinds 2012 worden zo’n 70% van de pancreasingrepen via kijkoperatie verricht. Ook de complexe pancreaskopresectie of Whippleprocedure voeren we meer en meer via kijkoperatie uit. Deze techniek wordt slechts in enkele Europese centra via kijkoperatie verricht.

Door deze minimale invasieve ingrepen herstelt de patiënt veel sneller en moet hij minder lang in het ziekenhuis verblijven. Uit een vergelijkende analyse met onze open procedures zien we dat bij de kijkoperatie ook meer klieren worden verwijderd," aldus dr. D’Hondt.

Duidelijk minder overlijdens

In onze databank van pancreasingrepen zitten momenteel gegevens zo’n 250 pancreasoperaties.

Geen enkel patiënt die een pancreasingreep onderging in az groenige kwam te overlijden binnen de eerste 30 dagen terwijl het nationale gemiddelde 3.9% bedraagt. Na 90 dagen is het sterftecijfer in az groeninge 1.3% terwijl het nationale gemiddelde 7.8% bedraagt. Bij 86,3 procent van de operaties was er geen achterblijvend tumorweefsel vast te stellen (R0 resectie) wat bij pancreasoperaties een zeer hoog percentage is in vergelijking met andere grote studies.

"Onze kennis en ervaring stellen we graag ter beschikking van de anderen. Voor de niet-chirurgische behandeling van pancreassen werken we nauw samen met de andere ziekenhuizen van het E17 ziekenhuisnetwerk. Elke dag werken aan de beste zorg, daar gaan we voor," besluit een enthousiaste dr. D’Hondt.

 21/6/2019

7 tips om makkelijker water te drinken

Zodra je merkt dat je dorstig bent, geeft je lichaam eigenlijk al aan dat er sprake is van een tekort aan water. Je moet dan ook al vocht tot je nemen voordat je dorst krijgt.

 1. Start ’s ochtends vroeg
  Ogen open en hup een fris glas water. Zet een glas of flesje water naast je bed, zodat je het binnen handbereik hebt. Je hebt namelijk tijdens je slaapuren niets van vocht binnengekregen en je lichaam kan wel wat water gebruiken.
 2. Neem een flesje mee voor onderweg
  Dat flesje mag gerust een drinkbus zijn. Hippe varianten bij de vleet tegenwoordig.
 3. Zet het water voor je neus
  Staat je fles water in de koelkast? Dan zal je niet snel de neiging hebben om te drinken. Zet je fles, glas of drinkbus in je gezichtsveld.
 4. Drink kraantjeswater
  Het is veilig, maakt een verschil in je portemonnee en het is bovendien overal te verkrijgen. Het milieu zal je ook dankbaar zijn.  
 5. Ga voor gezonde alternatieven
  Ben je het water even beu? Grijp dan niet naar (light)frisdranken, maar voeg smaakjes zoals verse munt en citroen toe aan je water. In de handel vind je ook gearomatiseerde water zonder toegevoegde suikers. 
 6. Zet een karaf water op tafel
  Dek je de tafel? Zet dan automatisch het water klaar. Zo verklein je de kans dat je naar een ongezond alternatief grijpt
 7. Installeer een water app
  Wil je wel meer water drinken, maar vergeet je het gewoon? Installeer dan een app die je eraan herinnert dat het tijd is voor een glas water. ‘Waterlogged’ bijvoorbeeld geeft je een sein als het tijd is om een slokje te nemen. Een waterfles toont je heel handig hoeveel je al gedronken hebt.

 06-06-2019

Haast en spoed zijn vaak wel goed!

az groeninge als eerste gerangschikt in enquête van Test-Aankoop.

Het consumentenmagazine Test-Aankoop hield bij meer dan 5.200 Belgen een enquête.
Daarin gaven deelnemers hun ongezouten mening over hun ervaringen met de spoeddiensten.
Naast o.a. wachttijden voor triage en voor doktersconsultatie werden ook de bekwaamheid van de artsen en verpleegkundigen gemeten.

az groeninge scoort samen met UZ Leuven en AZ Damiaan Oostende het beste. Patiënten zijn tevreden over onze dienstverlening. Op het vlak van bekwaamheid van onze verpleegkundigen behalen we zelfs het hoogste cijfer.

Samen voor warme zorg, ook als de nood het hoogst is!

Het volledige onderzoek lees je hier na. Het verscheen in Test-Gezondheid.04/06/2019

az groeninge officieel erkend als reiskliniek

Az groeninge officieel erkend als reiskliniek

Wie een exotische vakantie plant, neemt best de nodige voorzorgen. Ook op het vlak van gezondheid. Goed geïnformeerd naar verre oorden trekken, is geen overbodige luxe.
Onze reiskliniek is er voor iedereen die op vakantie gaat. Reizigers krijgen er naast de verplichte vaccinaties ook gezondheidsadvies. Zo bent u optimaal beschermd tegen virussen en bacteriën.

“Maar een reiskliniek is meer dan alleen maar vaccinaties”, aldus Dr. Olivier Schockaert. “We geven mensen in functie van hun bestemming ook gerichte gezondheidsadviezen mee.” “We besteden ook aandacht aan hygiëne en geven tips ter voorkoming van insectenbeten, diarree en uitdroging. Reizen naar landen die getroffen worden malaria vragen specifieke maatregelen.”

Kortom, voorkomen is beter dan genezen!

Contact:

Reiskliniek az groeninge
Dr. Olivier Schockaert (route E043)
Tel. 056 63 35 20 - Enkel op afspraak. Raadplegingen op vrijdagnamiddag.27/05/2019

az groeninge behaalt voor de derde maal het JCI-kwaliteitslabel

Internationale erkenning voor veilige en kwaliteitsvolle zorg

Het label staat synoniem voor kwaliteitsvolle en veilige zorg. JCI legt internationale standaarden en normen vast die erover waken dat patiënten in een ziekenhuis kunnen rekenen op de beste zorg.

“Afgelopen week bezocht een team van 4 internationale experts onze campus Kennedylaan en onze stadscampus Reepkaai. Van de kelder tot het dak werd ons ziekenhuis uitgekamd,” zegt Veerle Van Hauwaert, kwaliteitsmedewerker.

Niet minder van 1100 meetpunten werden afgetoetst. Slechts bij 26 werd een opmerking tot verbeteren geformuleerd.

“Op geen enkel meetpunt kregen we een onvoldoende. De auditoren waren het er over eens: az groeninge is een excellent ziekenhuis met een enthousiaste staf wat resulteert in tevreden patiënten,” aldus CEO Inge Buyse.

“Het doet deugd om een goed rapport te krijgen, wat als ziekenhuis met deze schaalgrootte niet zo vanzelfsprekend is. We gaan gemotiveerd aan de slag met de feedback die we kregen om nog betere kwalitatieve en veilige zorg te verstrekken. De erkenning is geen einddoel. Veilige zorg van de hoogste kwaliteit is een continu proces,” vult kwaliteitsmanager Dave Allegaert aan.

“Ik hou eraan om alle 3000 medewerkers, 250 artsen en 200 vrijwilligers te bedanken voor hun inzet en engagement. Dat we voor de derde keer dit kwaliteitslabel krijgen, is de verdienste van hen allemaal.  Samen elke dag werken aan de beste zorg. Yes, we can.” besluit een gelukkige CEO.

 Oude berichten