Spoedopname campus kennedylaan bereikbaar via de Ziekenhuisweg, Kortrijk

Nieuws

5/4/2019
Laboratorium van az groeninge officieel erkend voor speekselanalyse voor drugsopsporing in het verkeer.

Nieuwe procedure sinds 1 april maakt bloedafnames overbodig.

Bij bestuurders die verdacht worden onder invloed van drugs te rijden, wordt een speekseltest afgenomen. De speekseltest is een eerste screeningstest waarvan de resultaten onmiddellijk beschikbaar zijn. Is deze eerste test positief, dan dienen de resultaten in een erkend laboratorium door een tweede meer specifieke test bevestigd te worden. Tot op heden moest hiervoor een bloedafname gebeuren. Vanaf 1 april echter kan de bloedanalyse vervangen worden door een speekselanalyse, waardoor er in de meeste gevallen niet langer een arts ter plaatse moet komen om een staal af te nemen. Bloedafname zal in principe enkel nog nodig zijn ingeval speekselcollectie niet mogelijk is.

Drie laboratoria in België

In België zijn bij de opstart van deze nieuwe procedure drie centra erkend. Naast az groeninge zijn dat CHU Liège en het NICC.

"az groeninge is met haar laboratorium het eerste niet-universitaire ziekenhuis dat deze certificering verkreeg. Deze erkenning geeft aan dat wij als regionaal ziekenhuis met ons laboratorium over de nodige expertise beschikken.  Ons laboratorium is tevens al langer erkend voor het aantonen van drugs in bloed en voor de alcohol analyse in het kader van rijden onder invloed", aldus dr. apr. Kathleen Croes en apr. Olivier Heylen die beiden als gerechtelijk expert en klinisch bioloog verbonden zijn aan het laboratorium van az groeninge.

 

 


terug