Spoedopname campus kennedylaan bereikbaar via de Ziekenhuisweg, Kortrijk

Nieuws

10/5/2019
Oproep voor onderzoek 'Melinda Project'

Het Melinda project is een academische studie, gecoördineerd door UZ Leuven, waarbij 7 verschillende centra meewerken rond de promotie van een gezonde levensstijl bij vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes. Dr. Nele Myngheer (foto), dr. Gerd Vanhaverbeke en dr. Ellen Heyns vertegenwoordigen az groeninge in het onderzoek.

Zwangerschapsdiabetes is de ontwikkeling van een hoge bloedsuikerspiegel bij een zwangere vrouw, die voordien geen diabetes had, vanaf 20 weken zwangerschap als gevolg van hormonale veranderingen. Die zorgen ervoor dat het lichaam relatief ongevoelig wordt voor insuline, waardoor het glucosegehalte kan stijgen. Normaalgezien verdwijnt de insulineresistentie enkele dagen na de bevalling, en herstelt het bloedsuikergehalte zich. Maar sommige vrouwen ontwikkelen prediabetes binnen de 6 maanden na de bevalling en hebben zo een zeer hoog risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes.

Ongeveer 50% van alle vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes, ontwikkelt diabetes binnen de 10 jaar na de bevalling. Vrouwen die reeds prediabetes ontwikkelen binnen de 6 maanden na de bevalling hebben een bijzonder hoog risico, want ongeveer 50% van hen zal binnen de 5 jaar diabetes ontwikkelen. Daarom is het goed om te weten hoeveel vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes een gestoorde glucosetolerantie ontwikkelen vroeg na de bevalling en wie juist een verhoogd risico heeft. Zo kunnen onderzoekers lange termijnopvolging en levensstijlinterventies beter aanpassen aan het risicoprofiel van de vrouwen.

Jonge moeders hebben echter weinig tijd om aan intensieve, individuele coaching programma’s deel te nemen. De levensstijlinterventies moeten daarom aangepast worden aan de noden van de doelgroep. Een telefonisch en mobiel gebaseerde interventie kan vanop afstand worden doorgevoerd en levensstijlinterventies kunnen dan gewoon thuis uitgevoerd worden.

Het hoofddoel van het Melinda project is om de efficiëntie en haalbaarheid van een telefonische en mobiel gebaseerde levensstijlinterventie te onderzoeken bij vrouwen met prediabetes na een recente voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes.

Omwille van het verhoogde risico op diabetes, krijgen vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes als onderdeel van een normale opvolging een nuchtere 75g OGTT (suikertest) 6-16 weken na de bevalling. Als onderdeel van de studie zal gevraagd worden om tijdens deze test een aantal vragenlijsten in te vullen. Dit bezoek duurt dan ook niet langer dan in de normale routine.

Als de onderzoekers prediabetes vaststellen, dan nodigen ze je uit voor het coaching project. In dat project worden mensen verdeeld in een coaching groep en een controlegroep. De coaching groep krijgt 1 jaar intensieve coaching, terwijl de controlegroep enkel advies krijgt tot ‘gezonde levensstijl’ zonder extra coaching.

Beide groepen ondergaan na 1 jaar nog een nuchtere suikertest.

Wil je deelnemen aan het onderzoek of wil je meer weten over het Melinda Project, klik dan hier.

 


terug