Maak een afspraak

Stuur een e-mail

Bereikbaarheid secretariaat

Toon uren
ma 8:00-18:00
di 8:00-18:00
wo 8:00-18:00
do 8:00-18:00
vr 8:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Voor patiënten die meermaals per week naar het centrum radiotherapie moeten komen, voorzien we in een parking dichtbij de therapielokalen.

Werking

Met radiotherapie of bestralingsbehandeling willen we de ontwikkeling van snelgroeiende cellen stoppen. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we kankercellen heel precies bestralen. Dit verhoogt de doeltreffendheid van radiotherapie en vermindert de bijwerkingen.

De ioniserende stralen hebben een invloed op de celdeling (DNA-beschadiging) van de tumor. Deze hoog energetische stralen worden geproduceerd door geavanceerde apparatuur. De keuze van een dergelijk toestel hangt af van de plaats van de tumor. Hoe dieper de tumor zich in het lichaam bevindt, des te sterker de straling dient te zijn om voldoende diep te kunnen penetreren in het lichaam van de patiënt.

Bij een bestralingsbehandeling moet de stralingsdosis in het doelgebied hoog genoeg zijn, terwijl de dosis in het omliggende, gezonde weefsel zo laag als mogelijk gehouden wordt. Daarnaast wordt de dosis in verschillende sessies gegeven zodat de omringende, gezonde organen de kans krijgen om zich tussen de verschillende bestralingssessies door te herstellen (= fractionatie principe). Kwaadaardige cellen daarentegen beschikken niet over dit snelle herstelmechanisme.

Het totaal aantal bestralingssessies, de totale dosis en minimaal vereiste tijd tussen twee zittingen worden bepaald door het type tumor, de lokalisatie van de tumor, de leeftijd van de patiënt, de algemene toestand van de patiënt en de uitslagen van de onderzoeken.