Radiotherapie

Met radiotherapie of bestralingsbehandeling willen we kankercellen vernietigen. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we de kwaadaardige tumoren heel precies bestralen. Dit verhoogt de doeltreffendheid van radiotherapie en vermindert de bijwerkingen.

Laatst gewijzigd op
donderdag, 19 januari 2023
Radiotherapie bestraling met zicht op toestel

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Toon uren
Nu geopend Nu gesloten
ma 8:00-18:00
di 8:00-18:00
wo 8:00-18:00
do 8:00-18:00
vr 8:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Voor patiënten die meermaals per week naar het centrum radiotherapie moeten komen, voorzien we in een parking dichtbij de therapielokalen.

Verloop

We voeren radiotherapie alleen uit of in combinatie met een operatie, chemotherapie, biotherapie en/of hormonale therapie. Gezonde weefsels kunnen ook reageren op de bestralingen, maar verdragen de stralen beter dan tumorcellen en herstellen normaal nadien.

De volledige behandelingsduur kan variëren van één dag tot zelfs verschillende weken. De bestralingen vinden plaats op campus kennedylaan van maandag tot en met vrijdag, uitzonderlijk kan dit ook op een zaterdag zijn. 

  Bijkomende info

  Folders

  Werking

  Met radiotherapie of bestralingsbehandeling willen we kankercellen vernietigen. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we de kwaadaardige tumoren heel precies bestralen. Dit verhoogt de doeltreffendheid van radiotherapie en vermindert de bijwerkingen. 

  De ioniserende stralen hebben een invloed op de celdeling (DNA-beschadiging) van de tumor. Deze hoog energetische stralen worden geproduceerd door geavanceerde apparatuur. De keuze van een dergelijk toestel hangt af van de plaats van de tumor. Hoe dieper de tumor zich in het lichaam bevindt, des te sterker de straling moet zijn om voldoende diep te kunnen penetreren in het lichaam van de patiënt.

  Bij een bestralingsbehandeling moet de stralingsdosis in het doelgebied hoog genoeg zijn, terwijl de dosis in het omliggende, gezonde weefsel zo laag als mogelijk gehouden wordt. Daarnaast wordt de dosis in verschillende sessies gegeven zodat de omringende, gezonde organen de kans krijgen om zich tussen de verschillende bestralingssessies door te herstellen (= fractionatie principe). Kwaadaardige cellen daarentegen beschikken niet over dit snelle herstelmechanisme.

  Het totaal aantal bestralingssessies, de totale dosis en minimaal vereiste tijd tussen twee zittingen worden bepaald door het type tumor, de lokalisatie van de tumor, de leeftijd van de patiënt, de algemene toestand van de patiënt en de uitslagen van de onderzoeken.