Maak een afspraak

Stuur een e-mail

Bereikbaarheid secretariaat

Toon uren
Nu geopend Nu gesloten
ma 8:00-18:00
di 8:00-18:00
wo 8:00-18:00
do 8:00-18:00
vr 8:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Voor patiënten die meermaals per week naar het centrum radiotherapie moeten komen, voorzien we in een parking dichtbij de therapielokalen.

Werking

Met radiotherapie of bestralingsbehandeling willen we kwaadaardige cellen vernietigen. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we kankercellen heel precies bestralen. Dat verhoogt de doeltreffendheid van radiotherapie en vermindert de bijwerkingen.

De ioniserende stralen hebben een invloed op de celdeling (DNA-beschadiging) van de tumor. Deze hoog energetische stralen worden geproduceerd door geavanceerde apparatuur. De keuze van een dergelijk toestel hangt af van de plaats van de tumor. Hoe dieper de tumor zich in het lichaam bevindt, des te sterker de straling moet zijn om voldoende diep te kunnen penetreren in het lichaam van de patiënt.

Bij een bestralingsbehandeling moet de stralingsdosis in het doelgebied hoog genoeg zijn, terwijl de dosis in het omliggende, gezonde weefsel zo laag als mogelijk gehouden wordt. Daarnaast wordt de dosis in verschillende sessies gegeven zodat de omringende, gezonde organen de kans krijgen om zich tussen de verschillende bestralingssessies door te herstellen (= fractionatie principe). Kwaadaardige cellen daarentegen beschikken niet over dit snelle herstelmechanisme.

Het totaal aantal bestralingssessies, de totale dosis en minimaal vereiste tijd tussen twee zittingen worden bepaald door het type tumor, de lokalisatie van de tumor, de leeftijd van de patiënt, de algemene toestand van de patiënt en de uitslagen van de onderzoeken.

We voeren radiotherapie alleen uit of in combinatie met een operatie en/of chemotherapie. 

Verloop

De volledige behandeling kan één dag, meerdere dagen tot weken duren. De bestralingen vinden plaats op campus kennedylaan van maandag tot en met vrijdag, uitzonderlijk kan dit ook op een zaterdag zijn. 

Goed om weten

  • Voor een bestralingsbehandeling is een ziekenhuisopname meestal niet nodig. Je komt op afspraak en gaat na elke bestraling terug naar huis.
  • Je kan zelf met de wagen rijden of de hulp inroepen van vrijwilligers voor vervoer van en naar het ziekenhuis. Raadpleeg je ziekenfonds voor informatie over mogelijke tegemoetkomingen in de vervoerskosten. Heb je vervoersproblemen? Laat ons iets weten en we schakelen onze sociale dienst in.
  • Je kan gratis parkeren op voorbehouden plaatsen in de bezoekersparking, dicht bij de therapielokalen in blok E. Vervolgens kan je het ziekenhuis binnengaan via een voorbehouden toegang in blok E. Zo ben je snel ter plaatse. 

Voorbereidende consultatie

Sim-CT

Voorbereiding bestralingsplan

Bestralingen

Mogelijke nevenwerkingen