Snelle reactie voorkomt verdere verspreiding Covid-19 op campus Reepkaai

Gepubliceerd op

Op de revalidatie-afdeling op campus Reepkaai werden alle patiënten en medewerkers voor de tweede maal preventief getest op Covid-19. Daarbij bleken vier patiënten en één medewerker positief. Door de snelle reactie en de preventieve tests kon een verdere uitbraak van het virus worden voorkomen.

Nadat op zondag 5 juli besmettingen bij twee medewerkers en één patiënt op één van de drie revalidatie-afdelingen van campus Reepkaai werden vastgesteld, nam az groeninge het zekere voor het onzekere en testte onmiddellijk alle patiënten en medewerkers van die afdelingen. Deze resultaten, samen met een nauwgezette opvolging van symptomen na deze testen, resulteerde tot midden deze week tot in totaal zeven positieve patiënten en acht positieve medewerkers. De patiënten werden onmiddellijk overgebracht naar de gespecialiseerde COVID-afdeling op campus Kennedylaan. Medewerkers die positief testten gingen in quarantaine.

Afgelopen woensdag, na een incubatieperiode van tien dagen, werden alle patiënten en medewerkers opnieuw getest. Vier patiënten bleken bijkomend positief na de incubatieperiode. Ook zij worden ondertussen verzorgd in campus Kennedylaan. Er testte één extra medewerker positief.

Alle patiënten die positief testten, vertonen geen of slechts milde symptomen. Geen van hen wordt momenteel verzorgd op intensieve zorg. Hun directe naasten – partners in zorg – worden iedere dag persoonlijk geïnformeerd over de evolutie van de situatie.  

Alle patiënten en medewerkers die positief testten, verbleven of werkten op dezelfde afdeling, verpleegeenheid revalidatie 3, waardoor de verspreiding geconcentreerd bleef. In de overige revalidatie afdelingen (revalidatie 2 en 4) en de palliatieve eenheid Ten Oever stelden we geen besmettingen vast. Daarom worden deze afdelingen vanaf vandaag, vrijdag 17 juli, terug opengesteld voor de opname van nieuwe patiënten. Vanaf 22 juli zijn ook de partners in zorg terug welkom op de verpleegeenheden revalidatie 2 en 4 om hun naasten te bezoeken. In Ten Oever blijven de partners in zorg onverminderd welkom. 

Om elk risico op de verspreiding van het virus van verpleegeenheid revalidatie 3 naar de andere afdelingen verder te vermijden, blijven de verschillende afdelingen strikt van elkaar gescheiden. Bezoekers en medewerkers kunnen zich niet van de ene naar de andere afdeling verplaatsen.

Op de verpleegeenheid revalidatie 3 blijven alle quarantainemaatregelen, waaronder het tijdelijk opschorten van bezoek, gehandhaafd.  Dit om de veiligheid van de patiënten, medewerkers en bezoekers zo sterk als mogelijk te bewaken. Volgende week worden alle patiënten en medewerkers van de verpleegeenheid revalidatie 3 opnieuw getest. Pas wanneer alle testen negatief blijken, zal deze afdeling terug worden opengesteld voor opname en bezoek door de partner in zorg. 

Az groeninge is ervan overtuigd dat de snelle reactie, waaronder de dubbele tests, een snellere verspreiding van het virus heeft voorkomen en de Reepkaai hierdoor snel terug virusvrij zal zijn.

Deel op