Hoeveel kost een consultatie en hoe kan je betalen?

Soms betaal je meteen na de consultatie, soms krijg je achteraf een factuur. Sommige artsen zijn geconventioneerd, anderen niet. Hier vind je alles wat je moet weten over de betaling van je consultatie.

Hoe betaal je je consultatie?

Hoe je betaalt, hangt af van de arts. Soms betaal je ter plaatse met bancontact of cash. Soms betaal je achteraf via een factuur. 

Je betaalt achteraf via factuur

  • Na de consultatie sturen wij een factuur op. Je hoeft dus niet aan de arts of het secretariaat te betalen. Je ontvangt de factuur ongeveer 2 maanden na de consultatie.
  • Je betaalt de factuur binnen de 30 dagen na de verzendingsdatum.

Je betaalt aan de arts of het secretariaat

  • Je betaalt meteen aan de arts of het secretariaat. Je kan met bancontact of cash betalen.
  • Je ontvangt onmiddellijk een getuigschrift. Dat kan je indienen bij je ziekenfonds. Zij betalen een vast bedrag terug.

Hoe betaal je bij welke arts? Bekijk de betalingsmogelijkheden op de artsenfiches.

De conventiestatus van de arts

Ziekenfondsen maken afspraken met artsen over de prijs. Zo beschermen ze patiënten tegen verrassingen.

Geconventioneerde zorgverleners

Deze zorgverleners gaan akkoord met de ziekenfondsen. Zij houden zich aan de officiële prijs. Het ziekenfonds betaalt je een deel terug. Jij betaalt dus enkel het remgeld.

Niet-geconventioneerde zorgverleners

Deze zorgverleners bepalen vrij hun prijs. Het ziekenfonds betaalt een deel terug. Je betaalt het remgeld èn de meerprijs van de arts.

Gedeeltelijk geconventioneerde zorgverleners

Deze zorgverleners gaan akkoord met de ziekenfondsen maar ze houden zich alleen op bepaalde tijdstippen of plaatsen aan de officiële prijs. Dan is de zorgverlener geconventioneerd. Pas wel op! Op andere momenten zijn ze niet-geconventioneerd. Dan mogen ze een meerprijs vragen bovenop de officiële prijs.

Je vindt de conventiestatus van de arts terug op de artsenfiches

Vragen?

Neem contact op met het financieel infopunt

Deel op