177Lutetium PSMA therapie

177Lutetium PSMA therapie is een behandeling bij prostaatkanker om doelgericht kankercellen bij prostaatkanker te vernietigen met minimale schade aan de omliggende, gezonde cellen.

Laatst gewijzigd op
woensdag, 3 april 2024

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 7:30-17:30
di 7:30-17:30
wo 7:30-17:30
do 7:30-17:30
vr 7:30-17:30
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werkwijze

Prostaattumorcellen hebben een specifieke structuur op de oppervlakte van de cel. Deze structuur is gekend als ‘prostaat specifiek membraan antigen’ (PSMA). PSMA komt voor in verschillende weefsels, maar de concentratie van PSMA is bijzonder hoog bij cellen van prostaattumoren. 

De hoge concentratie van PSMA bij prostaattumoren maakt het mogelijk om prostaattumoren te behandelen met een radioactieve stof, 177Lu. De stof linkt aan PSMA waardoor de prostaattumoren lokaal behandeld worden. Het bereik van de uitgezonden straling is zeer klein (maximaal enkele milimeters). Door die gerichte, lokale radiotherapie worden de tumorcellen maximaal bestraald en blijven de gezonde cellen zo veel als mogelijk gespaard.

Voordelen

Er kan een geremde of langdurige stabilisatie van de kwaadaardige groei van de tumorcellen teweeg gebracht worden. Daarnaast zal bij de meerderheid van patiënten de karakteristieke symptomen, zoals botpijn, aangepakt worden waardoor de algemene levenskwaliteit verbetert.

Verloop

Richtlijnen voor thuis

We vragen je gedurende 2 weken na elke toediening van 177Lu-PSMA extra aandacht besteden aan onderstaande richtlijnen. 

 • Drink een ruime hoeveelheid vloeistof (water, fruitsap …) voor en na de injectie.
 • Plas zo vaak mogelijk en plas zittend. Spoel het toilet 2x door. Was je handen zorgvuldig met water en zeep na ieder gebruik van het toilet. Als andere personen hetzelfde toilet gebruiken, moeten ook zij hun handig grondig wassen met water en zeep na elk toiletbezoek.
 • Indien je luiers of incontinentiemateriaal gebruikt, bewaar deze een extra week apart alvorens mee te geven met het huishoudelijk afval.
 • Gebruik wegwerphandschoenen om lichaamsvloeistoffen of vuile was aan te raken. Ook deze wegwerphandschoenen bewaar je best een extra week apart alvorens mee te geven met het huishoudelijk afval.
 • Het ondergoed en beddengoed (en eventueel kledij dat door bloed, braaksel, urine of stoelgang vuil geworden is) dat je gebruikt tijdens de eerste 2 weken na elke toediening van 177Lu-PSMA moet apart gewassen worden. Gebruik hiervoor geen waterbesparende functie en programmeer indien mogelijk een extra spoelbeurt.
 • Omdat er bij je thuiskomst nog een kleine hoeveelheid straling wordt uitgezonden door je lichaam, levert dit een stralingsblootstelling op voor je gezinsleden. Let erop dat je zoveel als mogelijk minstens 1 meter afstand bewaart en dit gedurende de eerste 2 weken na de toediening van 177Lu-PSMA.
 • Omdat kinderen gevoeliger zijn voor straling, moet je bezoek van kinderen (< 12 jaar) en zwangere vrouwen vermijden. Er wordt eveneens gevraagd om inwonende kinderen of zwangere vrouwen gedurende 21 dagen elders te laten logeren. 
 • Het is aangewezen dat jij en je partner in aparte bedden slapen (min. 2 meter afstand) of in aparte kamers (de bedden mogen niet tegen dezelfde muur van aanpalende kamers staan) gedurende de eerste 2 weken na de toediening van 177Lu-PSMA.
 • Gebruik gedurende de eerste 2 weken na elke injectie met 177Lu-PSMA een condoom tijdens de geslachtsgemeenschap. Je mag bovendien geen kinderen verwekken tijdens de behandeling en tot 6 maanden na de laatste toediening van 177Lu-PSMA. Gebruik dus tijdens deze periode betrouwbare voorbehoedsmiddelen.
 • Indien je beroepshalve in contact komt met kinderen (< 12 jaar) of zwangere vrouwen, mag je gedurende 21 dagen je beroep niet uitoefenen.

Andere praktische aspecten

 • Licht je zorgverlener (artsen, verpleegkundigen) in over je behandeling met 177Lu-PSMA.
 • Hou je aan de behandelingskalender. Indien je verhinderd bent, is het zeer belangrijk om de dienst nucleaire geneeskunde te verwittigen (min. 7 dagen voor de geplande datum).
 • Indien je vroegtijdig komt te overlijden (binnen 38 dagen na de toediening van 177Lu-PSMA), wordt de absolute voorkeur gegeven aan begraving omwille van stralingsbeschermingsredenen. Indien je toch wenst gecremeerd te worden, dienen bijzondere maatregelen getroffen te worden om de stralingsbescherming van alle betrokkenen te kunnen garanderen.

Nieuws

Geen nieuws resultaten gevonden.