Na de ingreep kan het noodzakelijk zijn om je medicatie aan te passen.
We onderscheiden verschillende soorten medicatie:
Geneesmiddelen met vertraagde vrijstelling
Na een gastric bypass hou je altijd rekening met het soort geneesmiddel dat je inneemt. Bij geneesmiddelen met een vertraagde vrijstelling, is het niet meer zeker dat het geneesmiddel volledig opgenomen wordt en op de juiste plaats in het lichaam wordt afgegeven. Het maagdarmtraject dat het geneesmiddel aflegt, is namelijk verkort (kleinere maag, kortere darm).
Daarom is het beter om voor een geneesmiddel met directe vrijstelling te kiezen. Zoals:
- oplossingen
- siropen
- bruistabletten
- kauw- of smelttabletten
- …
Geneesmiddelen met vertraagde vrijstelling kan je meestal uit de naam afleiden. Je komt vaak een vermelding zoals chrono, retard, PL, LA, exel, uno, CR, contin, XR, … tegen.
De anticonceptie pil
Na een gastric bypass daalt de betrouwbaarheid van de pil. Om die reden bevelen we een andere manier van anticonceptie aan (bv. spiraal, pessarium…).
Geneesmiddelen met risico op maagbeschadiging
Sommige geneesmiddelen kunnen je maag beschadigen. Na een gastric bypass mijd je deze best. Het gaat hier om ontstekingsremmers en bepaalde geneesmiddelen voor osteoporose.
Bepaalde geneesmiddelen voor de behandeling van suikerziekte (diabetes)
De gastric bypass kan een invloed hebben op je suikerziekte (diabetes). Daarom is het noodzakelijk om ook de geneesmiddelen voor behandeling van je suikerziekte aan te passen.
Let wel: sommige geneesmiddelen hebben een hoger risico op een lage suikerspiegel.
Dosisaanpassing/stopzetting van sommige geneesmiddelen
Door het gewichtsverlies na een gastric bypass en het positief effect op andere aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, cholesterol… kan je geneesmiddelengebruik enorm verminderen.
Inname van multivitaminen en mineralen
Na een gastric bypass krijg je sneller een verzadigd gevoel. Daardoor eet je minder. Ook heb je een kleinere maag en een kortere darm. Die zorgen er voor dat je minder voedingsstoffen kan opnemen in je lichaam.
Beide factoren beïnvloeden de inname en opname van vitamines en mineralen. Dit leidt tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van tekorten. Daarom moet je levenslang een multivitamine- en mineralenpreparaat innemen. Jouw arts zal een preparaat voorschrijven die specifiek hiervoor kan gebruikt worden bv. Barinutrics®, Fitforme®…
Soms is de inname van die supplementen niet genoeg om tekorten te voorkomen. Blijvend en consequent je waarden opvolgen door een regelmatig bloedonderzoek is dan ook noodzakelijk om mogelijke tekorten tijdig op te sporen en te behandelen bv. calcium, vitamine D, ijzer, vitamine B12…
Bespreek alle medicatie die je inneemt zeker met je (huis)arts. Ga samen op zoek naar mogelijke alternatieven of aanvullingen op je huidige behandeling. Een duidelijk medicatieschema is hierbij een handig hulpmiddel!