Intra-operatieve radiotherapie bij borstkanker (IORT)

Met intra-operatieve radiotherapie kunnen we bestralen tijdens de operatie zelf. Dankzij deze techniek kan een eenmalige dosis straling heel precies gericht worden op de plaats van de verwijderde tumor, zonder neveneffecten op het omliggende weefsel.

Laatst gewijzigd op
Maandag, 3 april 2023

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:00-18:00
di 8:00-18:00
wo 8:00-18:00
do 8:00-18:00
vr 8:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Voor patiënten die meermaals per week naar het centrum radiotherapie moeten komen, voorzien we in een parking dichtbij de therapielokalen.

Werking

Tijdens een borstsparende operatie neemt de chirurg alleen de tumor weg, meestal in combinatie met de wegname van één of meerdere okselklieren.

We combineren een borstsparende operatie altijd met een bestralingsbehandeling om de kans op herval in het achtergebleven borstklierweefsel te verkleinen. Deze bestraling omvat:

  • een uitwendige bestraling van de volledige borst: 
    • De bestraling wordt enkele weken na de operatie op het centrum radiotherapie uitgevoerd. 
  • een bijkomende bestraling van het tumorbed (= de plaats waar de tumor werd weggenomen): 
    • De bijkomende bestraling wordt tijdens de operatie zelf toegediend (intra-operatieve radiotherapie) of samen met de uitwendige bestraling van de borst. 
  • bij zeer kleine tumoren met uitzonderlijk gunstige kenmerken kan de volledige bestraling tijdens de operatie uitgevoerd worden omdat alleen het tumorbed moet bestraald worden en niet de hele borst. We noemen dit "single fraction". 

Je komt mogelijks in aanmerking voor intra-operatieve radiotherapie van het tumorbed tijdens de borstsparende ingreep.

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’. 

Een borstsparende ingreep met intra-operatieve radiotherapie wordt uitgevoerd in een operatiezaal die speciaal uitgerust is voor het toepassen van die bestraling.