Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek 'plan je opname'.
De opname in het ziekenhuis duurt gemiddeld 2 tot 4 dagen. Je arts beslist wanneer je terug naar huis kan.
Een operatie houdt altijd bepaalde risico’s in maar gelukkig zijn ernstige complicaties zeldzaam. Hieronder beschrijven we kort de verwikkelingen die bij een prolapsingreep kunnen voorkomen.
De operatie gaat altijd gepaard met wat bloedverlies. Als je te veel bloed verliest tijdens de operatie kan een ijzertherapie of bloedtransfusie nodig zijn. In de vagina kan een nabloeding optreden. Meestal verwerkt het lichaam zelf een bloeduitstorting maar het herstel duurt dan langer. Bij een ernstige nabloeding kan een tweede operatie noodzakelijk zijn.
Het litteken kan door bacteriën besmet worden. Bij koorts, roodheid of slechtruikend vaginaal verlies, aarzel dan niet om contact op te nemen.
Soms ontstaat er een infectie door de sonde die we tijdens de operatie in de blaas plaatsen.
Bij een operatie is de kans op de vorming van bloedklonters in de aders groter. Probeer zo snel mogelijk na de operatie wat rond te lopen en draag de TED-kousen om dit te voorkomen.
Het gebeurt slechts heel zelden dat urinewegen, darmen of bloedvaten beschadigd worden tijdens de operatie. Bij ernstige vergroeiingen komt een dergelijke complicatie echter meer voor. Deze complicaties zijn meestal goed te behandelen maar vragen extra zorg en een langer herstel.
Indien er een kunststof matje (mesh) tijdens de ingreep werd geplaatst. Bestaat er een kleine kans dat dit na verloop van tijd doorheen de vaginawand zichtbaar wordt. Dit kan vaginale afscheiding en/of bloedverlies tot gevolg hebben.