Az groeninge gaat opnieuw bouwen 

Gepubliceerd op

Goed nieuws midden deze zomervakantie. Op voorstel van minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke keurde de Vlaamse Regering deze maand het budget goed voor de realisatie van de laatste bouwfase op onze campus Kennedylaan. Minister Beke kwam zelf naar Kortrijk om het heugelijke nieuws mede te delen.

az groeninge site op de Kennedylaan wordt uitgebreid

De Vlaamse Regering besliste eerder deze maand om de nodige middelen vrij te maken voor het realiseren van de laatste bouwfase. Daarmee wordt ons volledige zorgaanbod eind 2025 op één site aangeboden. 

Centralisatie van alle ziekenhuisactiviteiten op één campus was de betrachting van het zorgstrategisch plan uit 2010. In 2010 (eerste fase) en 2017 (tweede fase) verhuisden de campussen uit de binnenstad naar de Kennedylaan. 

De uitbreiding betreft het vervolledigen van de C-vleugel. Deze is op vandaag maar voor de helft volgebouwd. Eind 2025 zullen de vier vleugels van ons (zieken)huis volledig gerealiseerd zijn.

v.l.n.r. dr. Serge Vanderschueren (Medisch directeur), Minister Wouter Beke, Tino Gabriel (CFO) en Mine De Jaegere (Voorzitter Raad van Bestuur)

Bouwen aan het zorglandschap van de toekomst

Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid, Wouter Beke is enthousiast over de plannen: “De Vlaamse Regering bouwt aan het zorglandschap van de toekomst, kwaliteitsvol en dicht bij de mensen. We zullen dan ook een inhaalbeweging uitvoeren bij enkele ziekenhuizen op gebied van infrastructuur, met oog op patiënt- en brandveiligheid. Zo heeft het ziekenhuis az groenige enkele belangrijke investeringen ingediend die kaderen in het grotere geheel van hun masterplan. Ik ben tevreden met de ideeën die ze hebben om  van het ziekenhuis in Kortrijk de “hospital of the future” te maken.  Ze besteden niet enkel aandacht aan het gebouw, maar ook aan de integratie van het landschap en de natuur.”

Campus Reepkaai gaat dicht

In het kader van het dossier van de stadsontwikkeling van de Stad Kortrijk, met name de herontwikkeling van het Buda-eiland, werd ons gevraagd de campus Reepkaai tegen 2026 te verlaten.

De stadscampus aan de Reepkaai huisvest momenteel onze revalidatieafdelingen (90 bedden) en onze palliatieve zorgen (10 bedden). Ook ons obesitascentrum Slimmer Onderweg, de STERKK onco-revalidatie en enkele ondersteunende diensten zijn er momenteel nog ondergebracht.

Al deze diensten krijgen een onderkomen in de nieuwbouw. Naast bijkomende consultatieruimtes is er in de C-vleugel ook plaats voor o.a. een sportmedisch centrum.

Eind 2025 definitieve verhuis

Nu de financiële middelen zijn vrijgemaakt, kunnen wij de nodige vergunningen aanvragen. Daarna volgt de aanbesteding van de werken.
Volgens de huidige planning, gaat in de zomer van volgend jaar de eerste spade de grond in.

Als alles volgens plan verloopt, betekent dit dat we tegen Kerstmis 2025 allemaal ingehuisd zullen zijn op de campus Kennedylaan.

Een volwaardige gezondheidscampus

Met de voltooiing van ons nieuwbouwproject, is az groeninge klaar voor de toekomst.

Campus Kennedylaan wordt straks een volwaardige gezondheidscampus; een plek waar je terecht kunt voor alles wat met gezondheid te maken heeft. We zetten daarbij niet alleen in op de beste zorg voor wie ziek is, maar ook op het langer gezond blijven door middel van preventie. Dit in een oase van groen en rust.

Alle medewerkers onder één dak

De verhuis van de Reepkaai naar de Kennedylaan zorgt er straks ook voor dat al onze 3200 medewerkers, 250 artsen en 200 vrijwilligers onder één dak “wonen”. Dit heeft niet alleen voordelen op het vlak van logistiek, de groepering van alle diensten en medewerkers draagt ongetwijfeld ook bij aan een nog betere samenhorigheid binnen onze az groeninge familie. Vanuit onze nieuwe thuis allemaal samen zorgen voor een gezonde toekomst.

Deel op