Az groeninge stapt in de wereld van levensechte simulatietraining

Gepubliceerd op

Az groeninge voert de Truesim op de Hololens in. Met de Hololens van Microsoft  kunnen verpleegkundigen en artsen via een VR-bril realistische situaties nabootsen. De opzetbril toont de brildrager een levensechte omgeving waarbij een virtuele patiënt wordt onderzocht en behandeld. De eerste verpleegkundigen die ermee aan de slag zijn gegaan, reageren heel enthousiast en zijn verbaasd over de waarheidsgetrouwe weergave van de situatie.

De kracht van mixed reality (MR)
Het bijzondere aan de hololens is dat de ruimte rondom de gebruiker nog steeds zichtbaar is. De gebruiker zit niet opgesloten in een virtuele wereld zoals dat bij de traditionele virtual reality wel het geval is. Controllers zijn niet nodig want de lens herkent de handen.  Met die eigen handen kan je zelfs virtuele medische apparatuur bedienen. De virtuele patiënt kan ook communiceren wat hij voelt of waar hij pijn heeft. Een traditionele testpop kan dat niet. “Met deze toepassing combineren wij het beste van virtual en augmented reality”, zegt Brian Desplinter, projectleider innovatie.

“Het is duidelijk dat als artsen, verpleegkundigen en studenten frequenter kunnen trainen met acute ziektebeelden waar zij nog niet zo bekwaamd in zijn, dit leidt tot een betere en veiligere zorg”, aldus Dave Allegaert, manager Kwaliteit en Innovatie bij az groeninge.

Grensverleggende technologie
De software van TrueSim werd ontwikkeld door twee Nederlandse verpleegkundigen. Dankzij hun kennis en praktijkervaring hebben zij deze toepassing heel realistisch gemaakt.

Een aantal Nederlandse ziekenhuizen zetten de technologie al in. Sinds begin deze maand is dit dus ook in België het geval. az groeninge is het eerste Belgische ziekenhuis dat er gebruik van maakt. “Innovatie dragen wij hoog in ons vaandel. Goede ideeën worden snel opgepikt, uitgetest en ingevoerd om zo te bij te dragen aan een nog betere zorg”, besluiten Dave Allegaert en Brian Desplinter.

Enkele van onze medewerkers testen de hololens uit

Nederlandse software op de Hololens zorgt voor Belgische primeur

De hololens van dichtbij

Deel op