Begeleiding door EFT coachen voor (ex-) kankerpatiënten en naasten

Gepubliceerd op

Kankerpatiënten in behandeling bij az groeninge kunnen voortaan beroep doen op EFT coachen. Die coachen leren hen de basis van Emotional Freedom Techniques in een aantal sessies. De techniek helpt onder andere om stress, geheugen- en concentratieklachten te verminderen.

Emotional Freedom Techniques

EFT is een gemakkelijk aan te leren zelfhulpmiddel dat gebruik maakt van specifieke acupressuurpunten op de zijkant van de handpalm, het hoofd, gezicht, sleutelbeen en zijkant van het lichaam. Je tikt deze punten manueel aan met twee vingers terwijl je luidop je probleem, zorg of klacht verwoordt.

EFT kan worden ingezet om stress te verminderen zodat we op die manier onze klachten kunnen verlichten. Eerder onderzoek onder leiding van onze oncoloog dr. Philip Debruyne toonde ook aan dat EFT doeltreffend werkt om geheugen- en concentratieklachten bij kankeroverlevers te verminderen. Lees meer over dit onderzoek en raadpleeg de wetenschappelijke publicatie in eClinicalMedicine.

Opstart EFT coachen

Samen met een aantal partners van de Belgian Society for Medical Oncology (BSMO) Cancer Survivorship Task Force ontvingen we in 2021 een Social Grant van de Stichting tegen Kanker om Emotional Freedom Techniques (EFT) te implementeren in de klinische praktijk.
In oktober vorig jaar volgden 16 zorgverleners uit verschillende ziekenhuizen een basisopleiding tot EFT coach. Hiermee is er in elk ziekenhuis in de provincies van Vlaanderen en Brussel een zorgprofessional aanwezig die patiënten met geheugen- en concentratieklachten en hun naasten kan begeleiden met behulp van Emotional Freedom Techniques. Alle informatie over de begeleiding is terug te vinden op onze website

We hopen met dit implementatieproject de techniek breed te kunnen inzetten in de ondersteunende kankerzorg.

Deel op

Wil je meer weten over onze EFT coachen?