Groene enveloppe wil informatie-overdracht tussen ziekenhuis en apotheek optimaliseren

Gepubliceerd op

20% van de heropnames in een ziekenhuis zijn te wijten aan medicatieproblemen, waarvan de helft vermijdbaar is.

Tijdens een ziekenhuisopname kan thuismedicatie veranderd of stopgezet worden of nieuwe therapieën opgestart. Patiënten krijgen dan bij ontslag uit het ziekenhuis een aangepast medicatieschema mee dat ze moeten afgeven aan hun huisapotheker. Dit verloopt voorlopig nog op papier omdat digitale platformen onvoldoende ontwikkeld of geïntegreerd zijn. 

Julie Van Den Broucke, klinisch apotheker in az groeninge: “Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 4 op 5 opgenomen patiënten het medicatieschema niet aan hun huisapotheker bezorgen. We willen patiënten op een laagdrempelige manier helpen herinneren om na hun opname het medicatieschema en de voorschriften af te geven aan hun huisapotheek. Door de documenten samen in een groene enveloppe met duidelijke instructies te overhandigen bij ontslag, wordt dit voor de patiënt eenvoudiger.”

“Bij een correcte overdracht van het medicatieschema en de voorschriften vermindert de kans op een fout medicatiegebruik.”, gaat Apr. Inge Huysentruyt, algemeen directeur van de Westvlaamse Apothekersvereniging verder. “Met de groene enveloppe krijgen we onmiddellijk alle correcte informatie, kunnen we een medicatienazicht doen en het medicatiegebruik van de patiënt optimaal afstemmen op zijn/haar noden.”

Vanaf 15 juni krijgen patiënten die in az groeninge verblijven op revalidatie, geriatrie en chirurgie bij ontslag de groene enveloppe al mee.

Het project is een samenwerking tussen az groeninge, De Brug, de West-Vlaamse apothekersvereniging, Ophaco, het Vlaams Apothekers Netwerk en de Vlaamse Vereniging van Ziekenhuisapothekers. 

Deel op