Op uw gezondheid: az groeninge zet de deuren van hun tuinen open voor patiënten, bezoekers, medewerkers en bewoners

Gepubliceerd op

Az groeninge situeert zich in een zeer mooi en uitgebreid natuurdomein, één van de groene longen van Kortrijk. Met het project ‘natuur op voorschrift’ brengt het ziekenhuis patiënten, bezoekers, medewerkers en bewoners dichter bij de natuur. En bij elkaar. Het project is een samenwerking met Stad Kortrijk, vzw Doerak, Intercommunale Leiedal, Natuurpunt vzw, Stadlandschap Leie en Schelde, Provincie West-Vlaanderen en Agentschap Natuur en Bos. 

Natuur op voorschrift

Het is bewezen: de natuur heeft een belangrijke invloed op onze gezondheid. Een kwartier natuur per dag is al voldoende om in het bloed een daling te zien van het stresshormoon cortisol. Ook depressieve gevoelens worden minder als je meer de natuur in trekt. Daarnaast stimuleert bewegen in het groen ook sociale interactie met anderen.

“Dagelijks komen werken in een omgeving waar natuur en biodiversiteit zo ruim aanwezig zijn, zorgt telkens weer voor een positieve boost” 

zegt directeur Patiëntenzorg Petra Archie. “Meer tijd doorbrengen in de natuur en meer bewegen is een sleutel naar een gezonder en gelukkiger leven.” 

Met ‘natuur op voorschrift’ willen de initiatiefnemers een groene zone van 60 ha, bestaande uit verschillende gebieden met elkaar verbinden. Het project maakt op het terrein van het ziekenhuis een groene verbinding tussen stadsgroen Marionetten en het Kennedybos. Vele wandelpaden lopen tussen de diverse plekken. 

“Dit project zorgt ervoor dat het stadsgroen Marionetten, het Kennedybos en de groene omgeving rond het ziekenhuis maximaal hun meerwaarde kunnen bieden voor de bezoekers, patiënten en medewerkers. Door o.a. een nieuwe oversteekplaats en wandelpad te voorzien tussen het Kennedybos en het terrein van het ziekenhuis, zorgen we dat de 60 ha hoogwaardige natuur in de directe omgeving vandaag nog beter kan beleefd worden. Voor meer biodiversiteit, een betere beleving maar ook voor een betere gezondheid.”

Aldus Kortrijks schepen van biodiversiteit en natuur, Bert Herrewyn.
“Het belang van buurtgroen valt moeilijk te onderschatten. Wij hebben als Provincie de ambitie gesteld om op de verschillende niveaus van groen in te zetten: van het grote provinciale domein tot het lokale parkje. Elke West-Vlaming moet toegang krijgen tot voldoende groen”, zegt gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe. “Bij het concept de ‘healing powers of nature’ kunnen mensen zich nog niet veel voorstellen, maar die gedachte zal wel doorsijpelen. Ik denk ook dat de maatschappij dat zelf zal afdwingen mettertijd, want veel meer mensen dan vroeger hechten belang aan natuur en biodiversiteit. De verschillende lagen van de bevolking beginnen het nut van de natuur in te zien.”

Ook een scheiding tussen fietsers en wandelaars op het Bruyningepad zal zorgen voor extra veiligheid. Daarnaast kregen enkele wandelpaden een extraatje in de vorm van interactieve activiteiten voor groot en klein. Langs de wandelpaden zijn er zitbanken voorzien om op adem te komen en picknicktafels voor een smakelijk hapje. Een versnapering halen is mogelijk bij de Carrefour dat zich in de galerij van az groeninge bevindt. Een koffie drinken of meenemen kan bij de Viva Sara. Slimme bewegwijzering van de verschillende wandelroutes stimuleert om de natuur te ontdekken.

Natuur in je buurt. Voor elk wat wils

Az groeninge deelt haar tuin in verschillende zones met diverse themahoeken. De omgeving van Zibi’s boomhut – een therapieruimte voor kinderen – wordt een zone waar biodiversiteit wordt gestimuleerd door slim maaibeheer toe te passen. Andere stukken gras blijven onaangeroerd zodat de natuur haar gang kan gaan. Voor de aanplanting rondom de boomhut werd gekozen voor bosgoed in een mooie variatie die aantrekkelijk is voor mens én dier.

Aan het Huis van beweging zijn een boomgaard en een weide aangelegd waar dieren zoals schapen, pony’s en ezels hun plekje vinden. We maken gebruik van streekeigen bomen en planten met aandacht voor een optimale biodiversiteit.
Dieren zijn vaak een goede afleiding en worden ook tijdens therapiesessies ingezet. Zorggroen in het kader van therapie werkt in op de gemoedstoestand. Patiënten vinden er rust en afleiding. 

Medewerkers van az groeninge die imkers zijn, zorgen in hun vrije tijd voor onze bijen in de bijenhal. Die bijen leveren straks weer heerlijke az groeninge honing op.

Ook de kinderen worden niet vergeten. Een bezoek aan het ziekenhuis is voor kinderen vaak geen leuke ervaring. Zo is er op het binnenplein een hindernissenparcours ingericht tussen de planten. De aanwezigheid van ‘vzw Doerak’ in de buurt van het ziekenhuis, zorgt voor een aangename verstrooiing voor ouders én kinderen. 

De Regenboogtuin

Eén van de themahoeken is de regenboogtuin. Daar worden allerlei soorten ecologisch geteelde bloemen geplant. Een doordachte plantenkeuze zorgt ervoor dat in elk seizoen een deel van de tuin in bloei staat. De picknickbanken nodigen uit om er als medewerkers samen een pauze te nemen. Vanuit de regenboogtuin leidt een pad naar de koesterplek. Op deze bijzondere plek kan men zich terugtrekken in de natuur om iemand te herdenken. De koesterplek is zo ingericht dat mensen er nog een laatste boodschap kunnen achterlaten in een afgesloten brievenbus of een naamschijfje kunnen hangen in de boom als stem van de herinnering. 

Themaroutes

In het najaar komen er ook een aantal themaroutes. Zo wordt er o.a. een route gepland specifiek gericht op kinderen. Verschillende diensten uit het ziekenhuis zullen hieraan meewerken. Er wordt ook gedacht aan de ergotherapeuten en kinesitherapeuten. Eén van de paden krijgt de naam ‘ergopad’. Het pad zal bestaan uit grind, kiezels, allerlei opstapjes en trappen. Een meerwaarde voor de patiënten in revalidatie die dan ook de mogelijkheid krijgen om buiten in de gezonde lucht te revalideren. 

Iedereen welkom

“Onze groene zones zijn voor iedereen toegankelijk. We willen mensen met de natuur en met elkaar verbinden: niet alleen patiënten, bezoekers en werknemers uit de buurt van Hoog Kortrijk, maar ook bewoners uit de regio zijn hier welkom”, zegt Petra Archie. 

Soms moet een patiënt tussen twee afspraken in wat wachten. Een wandeling in de groene omgeving van az groeninge kan een welkome verpozing zijn. 
Natuur is goed voor lichaam en geest. Met dit project ‘natuur op voorschrift’ zetten we de deur open van onze tuinen. Je bent er altijd welkom! Ook zonder voorschrift. 

In beeld

Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden:

Bekijk de fotoreportage van natuurfotograaf Tom Linster

 

Deel op

Meer informatie over het project, de partners en een gedetailleerd plan vind je op