Richtlijnen schoenen

Een goede schoen kopen is niet altijd eenvoudig, maar deze tips helpen je alvast een beetje op weg. 

Stevigheid

De hielomsluiting of ‘contrefort’ moet stevig zijn. Zowel aan de achterkant als aan de zijkant van de hiel mag die niet indrukbaar zijn. 

Correcte plooibaarheid

Let erop dat de zool alleen plooit ter hoogte van de voorvoet (bal van de voet) en niet plooibaar is in het midden van de zool.

Sluiting

Geef de voorkeur aan een sluiting met veters of velcro.

Tijdstip van aankoop 

Koop bij voorkeur uw schoenen ’s middags wanneer de voet iets meer gezwollen is.

Binnenzijde van de schoen

Voel steeds eens aan de binnenkant van uw schoen: uitstekende naden kunnen bij mensen met een verminderde gevoeligheid ongewenste wondjes veroorzaken.

Materiaal

Koop bij voorkeur schoenen in leer. Leer is goed ventilerend materiaal en is ook duurzaam.

Hakken

De hakhoogte mag maximum 3 cm zijn, waarbij u best opteert voor een brede hak. Een smalle hak kan namelijk instabiliteit en klachten ter hoogte van voet, knie, heup, rug en nek veroorzaken.

Breedte

Zorg voor voldoende brede schoenen. Wanneer u twijfelt of de schoen breed genoeg is, kan u steeds uw voet aftekenen op papier en de schoen op het blad papier plaatsen. Wanneer de getekende voet breder is dan de schoen, kiest u best voor een bredere schoen.

Lengte 

Een normale voet wordt bij het stappen gemiddeld 7 tot 10 mm langer, dus zorg ook voor voldoende ruimte voor de tenen.

Kostprijs

Een goede schoen hoeft niet altijd duur te zijn en is niet merk- of winkel gebonden. U vindt schoenen die voldoen aan die criteria in alle prijsklassen. Dat betekent dat een dure schoen ook een slechte schoen kan zijn.

Deel op