Op weg naar een gezondere levensstijl met het groepsprogramma "Slimmer Onderweg"

Gepubliceerd op

Kurt en Naomi namen beiden deel aan het groepsprogramma “Slimmer Onderweg”, georganiseerd door az groeninge. Ze delen kort hun ervaringen. 

 

Ik kan nu blijven wandelen

Kurt is een vrolijke levensgenieter uit Harelbeke. Hij waagde zich aan het programma “Slimmer Onderweg”, georganiseerd door az groeninge. “Een kennis vertelde me over het programma. Ik was eigenlijk voor andere doeleinden in het ziekenhuis, maar heb me dan toch ingeschreven om het programma te volgen”, zegt Kurt, deelnemer aan “Slimmer Onderweg”. 

Een gezonder eetpatroon en duurzame lichaamsbeweging 

Kurt voelde zich beperkt in zijn beweeglijkheid. Fysieke inspanningen werden enorm zwaar. Een trap opwandelen was een grote uitdaging en hij wou hier graag verandering in zien: “Vroeger at ik elke dag hetzelfde broodbeleg. Door het programma leerde ik meer te variëren en ontdekte ik nieuwe voedingsmiddelen. Nu eet ik elke ochtend havermout met melk of yoghurt. Ik leerde ook al veel groenten en fruit eten die ik voordien niet kende!”

Niet alleen het voedingspatroon komt aan bod. Er wordt ook aandacht besteed aan lichaamsbeweging. Kurt neemt tegenwoordig al eens sneller de fiets om ergens naartoe te gaan. Daarnaast is hij ook een fervente wandelaar geworden. “Het kan zijn dat ik een grote tocht maak op de dijk als we naar de zee gaan. Vroeger was ik snel uitgeput en nu kan ik blijven wandelen!”, aldus een enthousiaste Kurt over de weg die hij afgelegd heeft. 

Stap per stap 

Na het programma houdt het niet op voor de deelnemers. Het is de bedoeling dat ze na die 3 à 4 maanden zelfstandig aan de slag gaan. “Voorlopig hou ik het nog steeds goed vol. Mijn streefdoel is om minder dan 100 kilo te wegen. Stapje per stapje raak ik er wel. We geven niet op!”

 


Slimmer onderweg veranderde mijn levensstijl

Naomi is een enthousiaste leerkracht uit Kortrijk. Ook zij waagde zich aan het programma “Slimmer Onderweg” bij az groeninge. “Via het internet las ik over gelijkaardig programma in een ander ziekenhuis. Gezien ik in Kortrijk woon, informeerde ik bij az groeninge naar de mogelijkheden. De artsen en medewerkers hielpen me bij het maken van de keuze en ik startte met het programma “Slimmer Onderweg” in december.”, aldus Naomi. Enkele maanden later vertelt ze met plezier haar ervaring.

Goede begeleiding en enthousiaste supporters

Het traject duurt 3 tot 4 maanden, maar voor Naomi mocht het gerust wat langer duren. “Ik ben heel blij met de kinesitherapie die ik kreeg. Normaal zou ik van start gaan op de rugschool in az groeninge maar het programma “Slimmer Onderweg” kreeg voorrang. Dankzij de kine, had ik minder rugklachten. Tijdens het volledig traject stond mijn omgeving toe te juichen aan de zijlijn. Dat heeft me natuurlijk ook veel deugd gedaan.”

Op naar een levensstijl met bewuste keuzes

Naomi is geen snoeper, ze kan tussen maaltijden door gerust van alle zoetigheden afblijven. Ze at echter te grote porties en dronk te weinig water: “Als leerkracht kan ik niet zomaar naar het toilet wanneer ik dat wil. Ik dronk daarom niet veel. Eén liter water drinken was vóór dit programma een grote opgave.”.

Tijdens het programma kreeg Naomi ook tips over het bewust kopen van voeding. Het veranderde haar aankooppatroon. Wanneer ze nu gaat winkelen, kijkt ze naar de sauzen, boter … die wel bijdragen tot een goede levensstijl. 

“Het was niet altijd even makkelijk en soms was ik teleurgesteld. Je doet je best en toch draait het niet altijd uit zoals je zou willen.”, zegt Naomi, “Maar ook een aantal maanden na de begeleiding ben ik nog steeds gemotiveerd. De vele tips die ik van de begeleiders kreeg, pas ik dagelijks toe.”

Deel op

Wil je ook deelnemen aan het groepsprogramma "Slimmer Onderweg"?