Telefonische bereikbaarheid

Toon uren
Nu geopend Nu gesloten
ma 8:00-18:00
di 8:00-18:00
wo 8:00-18:00
do 8:00-18:00
vr 8:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Beenmergpunctie

Een beenmergpunctie is een celonderzoek waarbij beenmergcellen meestal uit de bekken (crista) worden weggenomen voor microscopisch onderzoek. Bij een beenmergpunctie prikt de arts met een punctienaald (speciale holle naald) in het bot naar de beenmergholte.

In sommige gevallen wordt er ook een botbiopsie gedaan. Hierbij wordt een heel klein pijpje bot uit het heupbot verwijderd. Om een diagnose te stellen wordt het beenmerg onderzocht in het laboratorium.

Beenmerg

Beenmerg is weefsel dat gelegen is in de mergholtes van de beenderen. Dit bestaat uit een netwerk van vezels waartussen stamcellen liggen. Naast stamcellen bevinden zich ook vetcellen in het beenmerg. De stamcellen zijn in staat uit te groeien tot verschillende soorten bloedcellen: rode bloedcellen (erytrocyten), witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten). Hierdoor is het beenmerg eigenlijk de fabriek van waaruit de bloedcellen aangemaakt worden. Dit gebeurt voornamelijk in de schedel, het borstbeen, de ribben, de wervels, het bekken, de bovenarmen en de bovenbenen.

Verloop

Voorbereiding

Het onderzoek

Nazorg

Resultaten