Telefonische bereikbaarheid

Toon uren
Nu geopend Nu gesloten
ma 8:00-12:3013:00-17:00
di 8:00-12:3013:00-17:00
wo 8:00-12:3013:00-17:00
do 8:00-12:3013:00-17:00
vr 8:00-12:3013:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Elektroconvulsietherapie

Elektroconvulsietherapie of ECT is een hersenstimulatiemethode waarbij we onder verdoving elektrische stroom toedienen die zorgt voor een epileptische aanval.

Het is één van de meest effectieve behandelingen bij patiënten die lijden aan ernstige depressie, manisch-depressieve stoornissen (bipolaire stoornis) en sommige vormen van psychose.

In het algemeen zijn er minimaal 10 ECT-kuren nodig. We weten na deze sessies of de behandelingen effect of respons hebben of niet.  

Om een herval te voorkomen, bouwen we de behandelingen vaak af in frequentie. Af en toe zijn er ook patiënten die onderhoudsbehandelingen krijgen. Zij komen dan éénmaal om een bepaald aantal weken langs. Dit is individueel bepaald met jou en je behandelend psychiater.

Wanneer gebruiken we een ECT?

De keuze om ECT te overwegen hangt af van verschillende factoren.

Ernst van de symptomen

ECT wordt eerder overwogen wanneer patiënten heel ernstige symptomen hebben als suïcidaliteit of onmogelijkheid om nog te eten of drinken. In deze gevallen is de snelheid van verbetering van groot belang en wordt ECT vaak overwogen.

Reeds geprobeerde behandelingen in het verleden

ECT wordt het meest gebruikt bij patiënten met een ernstige depressie. Meestal wordt eerst geprobeerd om met medicatie al dan niet in combinatie met psychotherapie de depressie te behandelen. ECT wordt gebruikt bij mensen waarbij deze behandelingen eerder niet succesvol genoeg waren, men noemt dit soms therapieresistente depressie of refractaire depressie.

De aanwezigheid van specifieke symptomen

Bij sommige depressies zijn er psychotische symptomen aanwezig, dit noemt men psychotische depressies. Men heeft bijvoorbeeld gedachten dat men zal sterven, gedachten dat men financiëel in de problemen zit, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Wanneer deze symptomen aanwezig zijn is de kans op respons met ECT groter en wordt dit sneller overwogen.

Sommige ernstige depressies gaan gepaard met vertraging in het denken en het bewegen. Dit noemt men soms psychomotore retardatie. Mensen spreken dan minder, bewegen weinig, stappen trager en hebben een eerder vlakke gelaatsuitdrukking. Soms wordt dit nog erger en kunnen mensen niet meer spreken, treed er eerder verstijving op en kan men soms niet meer eten. Men spreekt dan over katatonie. Wanneer deze symptomen aanwezig zijn is ECT een uitstekende behandeling.

Onmogelijkheid van andere therapie

Soms wordt medicatie niet verdragen of zijn er ernstige bijwerkingen met medicatie. Sommige lichamelijke aandoeningen maken het onmogelijk om bepaalde medicatie te geven. In deze gevallen wordt soms de voorkeur gegeven aan ECT.

Verloop van de ECT

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’.

De ingreep kan ambulant gebeuren, via dagopname of tijdens een langere opname op één van onze verpleegeenheden.

Kostprijs