Mogelijke bijwerkingen van een epidurale verdoving zijn:
Tijdelijke bloeddrukdaling
Door de medicatie kan de bloeddruk dalen. Daarom wordt er voor het prikken van de epidurale altijd eerst een infuus geplaatst om extra vocht te geven en eventueel bloeddrukverhogende medicatie.
Warme en gevoelloze benen
Dit is eigenlijk geen bijwerking, maar een teken dat de verdoving begint te werken: de benen zullen warm en gevoelloos aanvoelen. Dit is een tijdelijk fenomeen en verdwijnt zodra de verdoving is uitgewerkt. Om deze reden wordt wel gevraagd in bed te blijven na de epidurale. Je zal immers minder kracht hebben in de benen, maar toch nog voldoende kracht om mee te persen.
Jeuk
Kan soms een nevenwerking zijn van een van de pijnstillers. Dit is totaal onschadelijk.
Hoofdpijn
Dit gebeurt alleen in heel uitzonderlijke gevallen als de anesthesist per ongeluk te diep prikt voorbij de epidurale ruimte en zo een gaatje maakt in het harde vlies rond het ruggenmerg. Door dit gaatje gaat er ruggenmergvocht lekken in de epidurale ruimte, wat een heel typische hoofdpijn geeft. Het is een hoofdpijn die opkomt bij het rechtop zitten en verdwijnt bij het liggen. Indien de anesthesist ongewild te diep heeft geprikt, zal hij dit melden en zo nodig behandelen indien de klachten ernstig zijn en niet spontaan verdwijnen door bedrust en veel drinken.
Rugpijn
Een drukpijn kan optreden ter hoogte van de prikplaats, ten gevolge van een lichte kneuzing van de weefsels. Dit is zeer onschuldig en gaat vanzelf over.
Urineren
Spontaan urineren kan moeilijk worden. Een kwartier na het plaatsen van de epidurale (wanneer de verdoving goed werkt) wordt daarom een blaassonde geplaatst.