Slaaponderzoek

Tijdens een slaaponderzoek bestuderen we de slaapparameters, kwaliteit en opbouw van de slaap en de slaapefficiëntie net als de ademhaling en bewegingen tijdens de slaap.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 12 april 2022

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Toon uren
Nu geopend Nu gesloten
ma 8:30-13:0014:00-18:30
di 8:30-13:0014:00-18:30
wo 8:30-13:0014:00-18:30
do 8:30-13:0014:00-18:30
vr 8:30-13:0014:00-18:30
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Slaaponderzoek

Bij vermoeden van slecht slaapkwaliteit kan een nachtelijk slaaponderzoek aangewezen zijn. Tijdens dat onderzoek is het de bedoeling om alle aspecten van de slaap in kaart te brengen. Hiervoor bevestigen we heel wat apparatuur op het lichaam maar laat je hierdoor niet afschrikken: het onderzoek is niet pijnlijk of onaangenaam.

Doel van slaaponderzoek

De nachtelijke polysomnografie bestudeert de slaapparameters, kwaliteit en opbouw van de slaap en de slaapefficientie net als de ademhaling en bewegingen tijdens de slaap. 

Meestal wordt het onderzoek verricht bij luide sociaal storende snurkers die ook tijdens de nacht ademstops of apnoes vertonen met het dichtklappen van de bovenste luchtweg tot gevolg (apnoe). Dit verstoort telkens de slaap waardoor men zich overdag vermoeid en slaperig voelt (hypersomnie). Bovendien is er bij ernstige slaapapnoe verhoogde kans op hart- en vaatziekten. 

Het slaaplaboratorium

Het slaaplaboratorium is een aparte eenheid binnen ons ziekenhuis. Het beschikt over een centrale controleruimte waar de slaapparameters op computer worden geregistreerd tijdens de nacht en de aan de gang zijnde studies met een videocamera worden bewaakt door daartoe opgeleid personeel. Je verblijft bij voorkeur in een eenpersoonskamer die met registratieapparatuur is uitgerust. 
 

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek 'plan je opname'.

Het slaaponderzoek vindt plaats in het slaaplaboratorium, op route E152 van campus kennedylaan.