Heures de contact téléphonique

Montrer les heures
Ouvert Fermé
Lun 8:00-18:00
Mar 8:00-18:00
Mer 8:00-18:00
Jeu 8:00-18:00
Ven 8:00-17:00
Sam Fermé
Dim Fermé
Bekijk alle bezoekuren

Equipe

L’établissement du diagnostic et le traitement qui en découle font l’objet d’une discussion multidisciplinaire. Cela signifie que des prestataires de soins de différentes disciplines travaillent ensemble pour vous proposer des soins optimaux grâce à leurs différentes expertises.

Coach en oncologie

Nos coachs en oncologie veillent à l’accueil et au soutien personnels des patients atteints d’une affection oncologique et de leurs proches tout au long du traitement.

Prenez contact avec votre coach en oncologie

Services de soutien du patient

Psychologues cliniciens
Chef de service
Maïté Roesbeke
Heures de contact téléphonique
Di: Fermé
Bekijk alle bezoekuren
Service social
Chef de service
Corry Deschamps
Numéro d'itinéraire
route B042
Heures de contact téléphonique
Di: Fermé
Bekijk alle bezoekuren
Diététiciens
Chef de service
Kelly Vandendriessche
Heures de contact téléphonique
Di: Fermé
Bekijk alle bezoekuren
Logopèdes
Chef de service
Yves Poignie
Heures de contact téléphonique
Di: Fermé
Bekijk alle bezoekuren
Unité de soins 7
Chef de service
Veronique Hooghe
Numéro d'itinéraire
route C221
Heures de visite
Unité de soins 9
Chef de service
Greet Vromant
Numéro d'itinéraire
route C241
Bezoekuren
Unité de soins 15
Chef de service
Veronique Vercaempst
Numéro d'itinéraire
route E243
Heures de visite
Hôpital de jour 3
Chef de service
Sofie Degraeve
Numéro d'itinéraire
E141
Heures de contact téléphonique
Di: Fermé
Bekijk alle bezoekuren

Om de diagnose te stellen, zijn een aantal onderzoeken mogelijk: 

Klinisch onderzoek

Biopsie

Stageringsonderzoeken

Aan de hand van de onderzoeken wordt een classificatie opgemaakt: de TNM-classificatie, waarbij T staat voor Tumor; N voor Node, of zijnde lymfeklieren; en M voor Metastasen. Deze classificatie geeft het behandelend team een idee over de prognose en zo kan een optimale behandeling op maat van de patiënt bepaald worden. 

Voor het opstarten van de behandeling wordt de patiënt eveneens gecontroleerd op lokale infectiehaarden in de mond. 

Wanneer de definitieve diagnose is gesteld, volgt er behandeling. Alle betrokken artsen overleggen in het multidisciplinair oncologisch consult, ook MOC genaamd, over de voor de patiënt best passende behandeling.

De behandeling is afhankelijk van de lokalisatie van de tumor, de grootte, eventuele uitzaaiingen, alsook van de algemene conditie van de patiënt.

De arts zal na de MOC samen met de patiënt de voorgestelde behandeling bespreken. 

Bij hoofd-halstumoren vormen chemotherapie, radiotherapie, chirurgie, immunotherapie of laserbehandeling de klassieke behandelingen. Ook combinaties van verschillende therapiemogelijkheden behoren tot de opties. 

Chemotherapie en/of radiotherapie

Voor hoofd-halstumoren is chemotherapie of radiotherapie, of een combinatie van beiden, vaak een aangewezen therapie. Bij chemotherapie wordt intraveneus (of oraal) medicatie toegediend om de kankercellen te vernietigen en dit in een aantal cycli of kuren. Radiotherapie is een lokale behandeling waarbij hoogenergetische röntgenstralen gericht worden op de tumor om de kankercellen te vernietigen. Door de doelgerichtheid van radiotherapie worden de omliggende gezonde cellen en organen zoveel mogelijk gevrijwaard. 

Chirurgische ingreep

Bij een deel van de hoofd-halstumoren is een chirurgische behandeling als eerste aangewezen, waarbij de tumor en/of klieren tijdens een operatie verwijderd wordt/worden.

Met een laserbehandeling – ofwel een endoscopische laseringreep- kunnen kleine tumoren behulp van de laser weggehaald worden. Deze soort van chirurgie zorgt voor minder last na de operatie voor de patiënt. 

Ook bij schildklierkanker is de meest aangewezen behandeling een chirurgische ingreep. Deze ingreep zal al dan niet gevolgd worden door een bijkomende behandeling met radioactief jodium. 

Door hun locatie tasten hoofd-halskankers, en hun behandeling, vaak essentiële ademhalings-, spraak- en/of voedingsfuncties aan, alsook de esthetiek van het aangezicht. Daarom streven we ernaar om als multidisciplinair team ook aandacht te hebben voor:

  • Voedingsadvies door oncodiëtisten voor, tijdens en na de oncologische behandelingen. 
  • Logopedie voor eventuele slik- en/of spraakstoornissen. 
  • Een bijkomende laserbehandeling bij ontstekingen van het mondslijmvlies. 
  • Een aangezichts-, mond- en/of keelholte-herstel met gezond weefsel. 

Behandeling schildklierkanker

Tot de kankers in het hoofd-halsgebied behoort eveneens schildklierkanker, die een afzonderlijke aanpak vraagt. De schildklier is een kleine klier in de hals – gelegen onder het strottenhoofd, voor de luchtpijp – met als belangrijkste functie het afscheiden van schildklierhormoon. De behandelende arts is een endocrinoloog. 

Een schildkliertumor wordt vaak bij toeval gevonden, maar een knobbeltje onderaan de hals, gezwollen lymfeklieren in de hals, aanhoudende heesheid en/of ademhalingsproblemen kunnen wijzen op een tumor.  In tegenstelling tot de hoofd-halskankers, zal bij schildklierkanker de meest aangewezen behandeling een chirurgische ingreep zijn, de welke uitgevoerd zal worden door een neus-, keel-, oorarts. Deze ingreep zal al dan niet gevolgd worden door een bijkomende behandeling met radioactief jodium.