Kliniek hoofd-halsoncologie

De kliniek hoofd-halsoncologie heeft een grote expertise in kankers in het hoofd-halsgebied.

Laatst gewijzigd op
vrijdag, 7 januari 2022
Dagziekenhuis 3
Toon uren
Nu geopend Nu gesloten
ma 8:00-18:00
di 8:00-18:00
wo 8:00-18:00
do 8:00-18:00
vr 8:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Team

Het stellen van de diagnose en het daarop volgend behandeltraject wordt besproken in een multidisciplinair team. Dit betekent dat zorgverleners van verschillende disciplines samenwerken om je optimale zorg te bieden vanuit hun verschillende expertise.

Oncocoach

Onze oncocoaches zorgen voor de persoonlijke opvang en ondersteuning van patiënten met een oncologische aandoening en hun naasten doorheen het volledig behandelingstraject.

Neem contact op met je oncocoach

Patiëntondersteunende diensten

Klinisch psychologen
Afdelingshoofd
Maïté Roesbeke
Telefonische bereikbaarheid
ma: 8:30 - 12:30, 13:00 - 17:00
Bekijk alle bezoekuren
Sociale dienst
Afdelingshoofd
Corry Deschamps
Routenummer
route B042
Telefonische bereikbaarheid
ma: 8:30 - 12:30, 13:00 - 16:30
Bekijk alle bezoekuren
Diëtisten
Afdelingshoofd
Kelly Vandendriessche
Telefonische bereikbaarheid
ma: 8:30 - 17:00
Bekijk alle bezoekuren
Logopedisten
Afdelingshoofd
Chloé D'heedene
Telefonische bereikbaarheid
ma: 8:00 - 16:30
Bekijk alle bezoekuren

Verpleegeenheden

Verpleegeenheid 7
Afdelingshoofd
Veronique Hooghe
Routenummer
route C221
Bezoekuren
ma: 14:00 - 20:00
Bekijk alle bezoekuren
Verpleegeenheid 9
Afdelingshoofd
Noor Van Gampelaere
Routenummer
route C241
Bezoekuren
ma: 14:00 - 20:00
Bekijk alle bezoekuren
Verpleegeenheid 15
Afdelingshoofd
Veronique Vercaempst
Routenummer
route E243
Bezoekuren
ma: 14:00 - 20:00
Bekijk alle bezoekuren
Dagziekenhuis 3
Afdelingshoofd
Sofie Degraeve
Routenummer
E141
Telefonische bereikbaarheid
ma: 8:00 - 18:00
Bekijk alle bezoekuren

Onderzoeken

Om de diagnose te stellen, zijn een aantal onderzoeken mogelijk: 

Aan de hand van de onderzoeken wordt een classificatie opgemaakt: de TNM-classificatie, waarbij T staat voor Tumor; N voor Node, of zijnde lymfeklieren; en M voor Metastasen. Deze classificatie geeft het behandelend team een idee over de prognose en zo kan een optimale behandeling op maat van de patiënt bepaald worden. 

Voor het opstarten van de behandeling wordt de patiënt eveneens gecontroleerd op lokale infectiehaarden in de mond. 

Behandelingen

Wanneer de definitieve diagnose is gesteld, volgt er behandeling. Alle betrokken artsen overleggen in het multidisciplinair oncologisch consult, ook MOC genaamd, over de voor de patiënt best passende behandeling.

De behandeling is afhankelijk van de lokalisatie van de tumor, de grootte, eventuele uitzaaiingen, alsook van de algemene conditie van de patiënt.

De arts zal na de MOC samen met de patiënt de voorgestelde behandeling bespreken. 

Bij hoofd-halstumoren vormen chemotherapie, radiotherapie, chirurgie, immunotherapie of laserbehandeling de klassieke behandelingen. Ook combinaties van verschillende therapiemogelijkheden behoren tot de opties. 

Chemotherapie en/of radiotherapie

Voor hoofd-halstumoren is chemotherapie of radiotherapie, of een combinatie van beiden, vaak een aangewezen therapie. Bij chemotherapie wordt intraveneus (of oraal) medicatie toegediend om de kankercellen te vernietigen en dit in een aantal cycli of kuren. Radiotherapie is een lokale behandeling waarbij hoogenergetische röntgenstralen gericht worden op de tumor om de kankercellen te vernietigen. Door de doelgerichtheid van radiotherapie worden de omliggende gezonde cellen en organen zoveel mogelijk gevrijwaard. 

Chirurgische ingreep

Bij een deel van de hoofd-halstumoren is een chirurgische behandeling als eerste aangewezen, waarbij de tumor en/of klieren tijdens een operatie verwijderd wordt/worden.

Met een laserbehandeling – ofwel een endoscopische laseringreep- kunnen kleine tumoren behulp van de laser weggehaald worden. Deze soort van chirurgie zorgt voor minder last na de operatie voor de patiënt. 

Ook bij schildklierkanker is de meest aangewezen behandeling een chirurgische ingreep. Deze ingreep zal al dan niet gevolgd worden door een bijkomende behandeling met radioactief jodium. 

Door hun locatie tasten hoofd-halskankers, en hun behandeling, vaak essentiële ademhalings-, spraak- en/of voedingsfuncties aan, alsook de esthetiek van het aangezicht. Daarom streven we ernaar om als multidisciplinair team ook aandacht te hebben voor:

  • Voedingsadvies door oncodiëtisten voor, tijdens en na de oncologische behandelingen. 
  • Logopedie voor eventuele slik- en/of spraakstoornissen. 
  • Een bijkomende laserbehandeling bij ontstekingen van het mondslijmvlies. 
  • Een aangezichts-, mond- en/of keelholte-herstel met gezond weefsel. 

Behandeling schildklierkanker

Tot de kankers in het hoofd-halsgebied behoort eveneens schildklierkanker, die een afzonderlijke aanpak vraagt. De schildklier is een kleine klier in de hals – gelegen onder het strottenhoofd, voor de luchtpijp – met als belangrijkste functie het afscheiden van schildklierhormoon. De behandelende arts is een endocrinoloog. 

Een schildkliertumor wordt vaak bij toeval gevonden, maar een knobbeltje onderaan de hals, gezwollen lymfeklieren in de hals, aanhoudende heesheid en/of ademhalingsproblemen kunnen wijzen op een tumor.  In tegenstelling tot de hoofd-halskankers, zal bij schildklierkanker de meest aangewezen behandeling een chirurgische ingreep zijn, de welke uitgevoerd zal worden door een neus-, keel-, oorarts. Deze ingreep zal al dan niet gevolgd worden door een bijkomende behandeling met radioactief jodium.