Bij consultaties is maximum 1 begeleider toegelaten.
We vragen je onderstaande richtlijnen te volgen:
Je kan terug op consultatie komen:
Je kan terug op consultatie komen:
Voor je geplande ingreep of behandeling is een COVID-screening vooraf niet meer nodig tenzij:
Bij een test bij de huisarts, deelt hij/zij de resultaten met het ziekenhuis.
Dat kan.
Ja. Draag altijd een mondneusmasker in ons ziekenhuis, ook in de patiëntenkamer. Alleen chirurgische mondmaskers zijn toegelaten. Stoffen maskers, maskers met ventiel, maskers die vuil/nat zijn of van twijfelachtige kwaliteit zijn niet toegelaten.
Ben je je masker vergeten? Je kan er één kopen in de apotheek.
Handschoenen geven een vals gevoel van veiligheid: een correcte handhygiëne is veel doeltreffender. Bij het betreden van het ziekenhuis vragen we dan ook om eventuele handschoenen uit te doen en de handen te ontsmetten. Het is niet toegestaan om deze handschoenen opnieuw aan te trekken binnen de muren van het ziekenhuis.
Ja, normaal bezoek is terug mogelijk vanaf 19 april.
Wanneer een patiënt op ontslag kan, spreek je met de verpleegkundige een tijdstip en locatie af waar je de patiënt kan oppikken.
Bekijk ook de richtlijnen voor thuisisolatie bij COVID-19 na ontslag
Je kan hiervoor gebruik maken van ons reeds bestaand aanbod waarbij je een gratis wenskaart kan versturen naar een gehospitaliseerde patiënt:
Wij printen je boodschap op de gekozen kaart en bezorgen die aan de patiënt.
Zwangere patiënten worden absoluut aangeraden zich te laten vaccineren, gezien verhoogd risico op ernstig verloop COVID-19 en verhoogd risico op vroeggeboorte.
Ook een boosterprik is veilig tijdens de zwangerschap en wordt aangeraden.
Vaccinatie kan in principe op elk moment van de zwangerschap. Heb je twijfels, bespreek dit dan zeker met je behandelende arts.
Tussen het COVID-19 vaccin en het vaccin tegen kinkhoest (Boostrix) laat je best 14 dagen tussen. Het COVID-19 vaccin is momenteel prioritair gezien een infectie met COVID-19 in de zwangerschap meer risico’s met zich meebrengt.
Bij patiënten met een zwangerschapswens of fertiliteitsbehandeling en bij borstvoeding is het nog steeds aangeraden zich te laten vaccineren.
Voor je bevalling of een opname is een COVID-screening vooraf niet meer nodig.
Vertoon je symptomen? Laat je vooraf testen bij je huisarts.
Voor een zwangerschapscontrole kan je partner meekomen. Kinderen zijn niet toegelaten.
Ja, dat kan.
Bekijk de bezoekregeling op materniteit
Op neonatologie is voorlopig geen bezoek van familie toegelaten.
Ja, dat kan.
In het geval je klachten hebt die aan een corona infectie doen denken of je hebt een corona infectie opgelopen, en je denkt dat je gaat bevallen (je hebt weeën of verliest vruchtwater), neem dan zo snel mogelijk contact op met de verloskamer of met je gynaecoloog.
Zet de arbeid door en ga je bevallen? We starten de zorg op een gestandaardiseerde wijze in het ziekenhuis op. We hebben hiervoor een plan van aanpak. Bij besmetting met het coronavirus is het niet per se noodzakelijk om een keizersnede uit te voeren. De gynaecoloog zal hierover beslissen afhankelijk van de toestand van moeder en kind.
Als zwangere ben je gevoeliger om infecties op te lopen. Wanneer er nog andere medische condities aanwezig zijn, kan dat risico nog verhogen.
Zwangeren zijn niet gevoeliger voor de gevolgen van een corona infectie dan andere vrouwen. De meerderheid van de zwangeren zullen dus enkel milde tot matig ernstige griepachtige symptomen vertonen. Zwangeren hebben wel meer risico om opgenomen te worden op intensieve zorg. Ze zijn dus vaker ernstiger ziek omdat de immuniteit op een laag pitje staat.
Koorts kan je onderdrukken met het innemen van paracetamol. Dit medicijn is veilig voor de zwangerschap.
Er zijn weinig gegevens. Er is tot nu geen bewijs voor een verhoogd risico op miskraam of op overdracht van het coronavirus naar de ontwikkelende baby. Het is dus eerder onwaarschijnlijk dat het virus afwijkingen zal veroorzaken bij je baby.
Het is best dat je dit overloopt met je arts. Tenzij je ernstig ziek bent ten gevolge van een corona infectie, is borstvoeding mogelijk en aan te raden. Er is voorlopig geen aanwijzing dat het coronavirus via moedermelk wordt overgedragen. De voordelen van borstvoeding zijn belangrijker dan de mogelijke risico’s van een overdracht van het virus via de moedermelk naar de baby toe. De volgende maatregelen verdienen aanbeveling:
Tot op heden zijn er geen maatregelen uitgevaardigd waardoor je preventief uit je werkomgeving moet worden ontzet. Net als bij iedereen bevelen we thuiswerk wel aan indien mogelijk.
Een veelgestelde vraag waar het antwoord niet voor iedereen even eenduidig is. Er zijn vele aspecten die een rol spelen, meer dan bij andere (basis)vaccinaties.
Als kinderarts zijn wij begaan met de gezondheid van de kinderen, zowel fysiek als mentaal. Ook tijdens deze Corona-crisis moeten wij het als kinderarts voor hen opnemen, alsook voor hun plaats in de maatschappij.
Hoewel kinderen in het algemeen minder ernstig ziek worden eens zij geïnfecteerd zijn met het Coronavirus, heeft de pandemie toch een duidelijke impact op het dagelijkse leven van de kinderen. In zeldzame gevallen treedt er toch een ernstige infectie op, met name het MIS-C (multisysteem inflammatoir syndroom), waarbij in het hele lichaam ernstige ontstekingsreacties optreden en de kinderen vaak intensieve zorgen nodig hebben. Het risico om MIS-C te ontwikkelen, is groter bij kinderen die een onderliggende aandoening hebben. Bij deze kinderen wordt vaccinatie dan ook aanbevolen. Ook kinderen die vaak in contact komen met volwassenen die tot een risicogroep behoren (ouders, grootouders ...) kunnen baat hebben bij vaccinatie om deze mensen te beschermen.
Zoals elke vaccinatie, dient deze ook een breder maatschappelijk doel. Vaccinatie van een grote groep kinderen kan bijdragen om de verspreiding van het virus tegen te gaan in de maatschappij en onder volwassenen (gevaccineerd of niet-gevaccineerd) die wel ernstiger ziek kunnen worden, een ziekenhuisopname of intensieve zorgen nodig hebben. Ook kinderen die reeds geïnfecteerd zijn geweest, blijken na vaccinatie nog beter beschermd. Als we zo een betere controle over het virus verwerven in de maatschappij, draagt dit onrechtstreeks bij tot het herwinnen van het normale leven voor kinderen: scholen die niet meer sluiten, hobby’s die kunnen doorgaan, verjaardagsfeestjes etc. We pleiten zeer sterk dat kinderen terug kind moeten kunnen zijn, en dat zij de allerlaatsten mogen zijn die nadeel mogen ondervinden van de opgelegde maatregelen door de overheid. Want al worden kinderen minder ziek, toch zien we dat het mentaal welzijn van onze kinderen een zeer ernstige deuk heeft gekregen, en dat veel kinderen een ongeziene leerachterstand oplopen. Zeker kinderen die het soms al moeilijk hadden of kinderen uit een zwakkere sociale situatie hebben hier duidelijk onder te lijden.
Samengevat, zoals de Pediatric COVID Task Force het omschrijft: ‘vaccinatie van kinderen is veilig en verstandig’.
Vaccinatie van je kind is dus een persoonlijke keuze, en mag je niet opgelegd worden. De keuze wordt vaak bepaald door welke elementen er individueel doorwegen. Denk er dus goed over na.
In naam van alle kinderartsen van az groeninge
In onze activiteitenkalender vind je een overzicht van de infosessies die doorgaan. Rondleidingen gaan voorlopig niet door.
Om de verspreiding van Covid tegen te gaan, vragen...
Vanaf 22 september kan er opnieuw bezoek komen bij...