Klinisch laboratorium

Diensthoofd: prof. apr. Nico Callewaert

Het klinisch laboratorium voert medische analyses uit op allerlei lichaamsmaterialen zoals bloed, urine, stoelgang, zweet … M.u.v. bloedafnames, komen patiënten niet rechtstreeks in contact met de dienst. De behandelende geneesheer krijgt de resultaten van de testen en bespreekt deze met de patiënt.

Laatst gewijzigd op
Maandag, 30 oktober 2023
Klinisch Laboratorium

Ons labo is 24/24u operationeel om dringende analyses te verwerken. Je kan er op bepaalde uren terecht voor bloedafname en COVID-screening.

Medisch aanbod

Medische analyses

Het klinisch laboratorium voert medische analyses uit op allerlei lichaamsmaterialen zoals bloed, urine, stoelgang, zweet, adem … De analyses gebeuren op vraag van artsen, zowel van binnen als van buiten het ziekenhuis. Onze dienstverlening richt zich zowel op gehospitaliseerde patiënten als patiënten die bij hun huisarts of behandelend geneesheer op consultatie geweest zijn. Op basis van de resultaten kan een diagnose gesteld worden en/of een behandeling worden ingesteld. 

Wij voeren ook analyses uit voor:

  • andere ziekenhuizen en ziekenhuislaboratoria
  • arbeidsgeneeskundige diensten
  • overheid en gerechtelijke instanties
  • farmaceutische bedrijven, in kader van klinische studies
  • industrie, algemeen of in kader van atmosferische monitoring

Behalve voor een bloedafname kom je als patiënt niet onmiddellijk in contact met onze dienst. Je behandelende arts krijgt de resultaten van de voor jou aangevraagde testen en zal deze met je bespreken. Het onderstaande filmpje bied je echter de mogelijkheid een kijkje achter de schermen te nemen.

Bloedafname

Bij een bloedafname nemen we een kleine hoeveelheid bloed af bij de patiënt waarna de samenstelling ervan geanalyseerd wordt door het klinisch laboratorium. Op die manier kunnen we tal van ziekteprocessen opsporen en opvolgen.

Meer info over bloedafname

Labogids

Alle informatie omtrent de uitgevoerde analyses (staaltype en staalnamevereisten, monstervolume, bepalingsfrequentie en antwoordtijden, eenheden en referentiewaarden, …) vind je terug in onze labogids. 

Open de labogids

Erkenningen

Het klinisch laboratorium is BELAC geaccrediteerd en beschikt over een kwaliteitssysteem conform de ISO 15189 en ISO 17025 normen. Meer uitleg over ons kwaliteitssysteem.
 
Daarnaast is het laboratorium ook erkend:

De klinisch biologen verantwoordelijk voor toxicologie, dr. apr. Kathleen Croes en apr. Olivier Heylen, zijn tevens erkend als gerechtsdeskundigen voor forensische toxicologie.