Centrum medische beeldvorming

Diensthoofd: dr. Frederik Vanrietvelde

Het centrum medische beeldvorming spoort aandoeningen en letsels in het menselijk lichaam op door gebruik van geluidsgolven (echografie), röntgenstraling (klassieke radiografie, CT-scan) of magnetische golven (NMR-scan).

Laatst gewijzigd op
vrijdag, 28 juni 2024
Medische beeldvorming

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 7:00-19:30
di 7:00-19:30
wo 7:00-19:30
do 7:00-19:30
vr 7:00-18:30
za 7:45-11:45
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Artsen

Het team bestaat uit radiologen met elk hun eigen vakgebied binnen de radiologie. De artsen worden daarbij ondersteund door 48 verpleegkundigen/technologen en 15 medisch secretaressen. 

Arts-assistenten

  • dr. ass. Maxime Van Sumere (01/10/2022 tot 30/09/2024)
  • dr. ass. Klaas Vandewal (01/10/2022 tot 30/09/2024)
  • dr. ass. Lucas Desauw (01/10/2023 tot 30/09/2025)
  • dr. ass. Willem-Jan Thooft (01/10/2022 tot 30/09/2024)
  • dr. ass. Maryse Lejoly (01/10/2023 tot 30/09/2025)

Hoofdverpleegkundige

Sam Vandemeulebroecke
Sam Vandemeulebroeke
Hoofdverpleegkundige
Henk Lacaeyse
Henk Lacaeyse
Adjunct-hoofdverpleegkundige

Medisch aanbod

Ons centrum medische beeldvorming spoort ziekten en letsels in het menselijk lichaam op door gebruik van geluidsgolven (echografie), röntgenstraling (klassieke radiografie, CT-scan) of magnetische golven (NMR-scan). Bij al deze onderzoeken werken we met de meest recente hoogtechnologische apparatuur en bieden zo kwaliteitsvolle onderzoeken aan met een zo laag mogelijke stralingsdosis.

Patiënten kunnen bij ons zowel terecht voor het vroegtijdig opsporen van borstkanker met een screeningsmammografie als voor het nemen van een biopsie (klassieke biopsie en mammotoom) van een verdacht letsel in de borst.

Onze gespecialiseerde afdeling interventionele radiologie voert zowel diagnosen als behandelingen uit en is een verwijzingscentrum voor de ziekenhuizen in Zuid-West-Vlaanderen. Het team van interventionele radiologen maakt deel uit van het stroke centrum voor de acute behandeling van een beroerte door het verwijderen van bloedklonters in de hersenen. 

Wij bieden als enig centrum in West-Vlaanderen een cone beam CT-onderzoek in staande houding aan voor beeldvorming van de voeten en enkels zodat de statiek van de voeten kan worden beoordeeld met een minimum aan straling. Daarnaast beschikken we ook over een klassieke cone beam CT-scan voor beeldvorming van de botstructuren van het aangezicht (tandheelkundige toepassingen) en kleine gewrichten zoals het polsgewricht.

Onze dienst beschikt ook over botdensitometrie (DEXA) voor het opsporen van osteoporose en virtuele coloscopie voor het opsporen van poliepen in de dikke darm op een niet-invasieve manier.

Wij maken deel uit van het PET-CT referentiecentrum in West-Vlaanderen, waarmee we met een kleine hoeveelheid radioactieve stof afwijkingen in het lichaam kunnen opsporen, en dit in samenwerking met het centrum nucleaire geneeskunde

Zowel ambulante als gehospitaliseerde patiënten kunnen bij ons terecht voor hun onderzoek.

Botdensitometrie

Een botdensitometrie spoort osteoporose en het daaraan verbonden risico op breuken snel en pijnloos op.

CT-scan

Een CT-scan maakt dwarse doorsneden door het lichaam en brengt zo onze organen, bloedvaten en botten in beeld.

Echografie

Met een echografie maken we beelden van het lichaam met behulp van geluidsgolven.

Mammografie

Een mammografie is een röntgenopname van de borsten.

MRI-scan

Met een MRI maken we beelden van het lichaam door middel van een sterk magnetisch veld en radiofrequente signalen.

PET/CT-scan

Bij een PET/CT-scan combineren we een PET en CT-scan.

Radiografie

Bij conventionele radiografie wordt door middel van röntgenstralen een opname van een bepaald lichaamsdeel gemaakt.

Radiografie met contrast

Wanneer klassieke radiografie onvoldoende info geeft over het ziektebeeld, maken we gebruik van radiografie met contrast.

Coronaire CT

De coronaire CT-scan is een techniek om het hart te onderzoeken en om vernauwingen van de kransslagaders op te sporen.

Veelgestelde vragen

Andere info

Digitale beelden

Pacs on Web
Pacs on Web

Via Pacs on Web kan je de beelden van je onderzoeken online raadplegen en downloaden. Hiervoor heb je je geboortedatum en het referentienummer van het onderzoek nodig. Dit referentienummer ontvang je bij je inschrijving op de dienst medische beeldvorming. Het verslag van het onderzoek is niet beschikbaar voor de patiënt, wel voor de aanvragende geneesheer. 

mynexuzhealth
mynexuzhealth

Als patiënt kan je veilig je medisch dossier online raadplegen met daarin je verslagen, afspraken, facturen, beeldmateriaal en persoonlijke gegevens. Inloggen kan met je nexuzhealth-codekaart, met je elektronische identiteitskaart of met itsme®, een app op je smartphone.
 

Erkenningen