Fixer un rendez-vous

Heures de contact téléphonique

Montrer les heures
Ouvert Fermé
Lun 8:00-18:00
Mar 8:00-18:00
Mer 8:00-18:00
Thu 8:00-18:00
Ven 8:00-17:00
Sam Fermé
Dim Fermé
Bekijk alle bezoekuren

Équipe

L’établissement du diagnostic et le traitement qui en découle font l’objet d’une discussion multidisciplinaire. Cela signifie que des prestataires de soins de différentes disciplines travaillent ensemble pour vous proposer des soins optimaux grâce à leurs différentes expertises.

Médecin autorisé

  • dr. Veronique Buyse, medische oncologie

Coach en oncologie

Nos coachs en oncologie veillent à la réception et au soutien personnel des patients atteints d’une affection oncologique et de leurs proches tout au long du traitement.

Contacter votre coach en oncologie

Services de soutien du patient

Service social
Chef de service
Corry Deschamps
Numéro d'itinéraire
route B042
Heures de contact téléphonique
Je: 8:30 - 12:30, 13:00 - 16:30
Bekijk alle bezoekuren
Diététiciens
Chef de service
Kelly Vandendriessche
Heures de contact téléphonique
Je: 8:30 - 17:00
Bekijk alle bezoekuren
Unité de soins 9
Chef de service
Greet Vromant
Numéro d'itinéraire
route C241
Bezoekuren
Unité de soins 14
Chef de service
Ann Spiessens
Numéro d'itinéraire
route E244
Heures de visite
Unité de soins 15
Chef de service
Veronique Vercaempst
Numéro d'itinéraire
route E243
Heures de visite
Hôpital de jour 3
Chef de service
Sofie Degraeve
Numéro d'itinéraire
E141
Heures de contact téléphonique
Je: 8:00 - 18:00
Bekijk alle bezoekuren

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Wanneer huidcellen zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen kan er huidkanker ontstaan. 

Er zijn verschillende soorten huidkanker, afhankelijk van de cellen waaruit ze ontstaan. 

De meest voorkomende huidkankers zijn basaalcelkanker (ook basaalcelcarcinomen of basocellulaire carcinomen genoemd) en plaveiselcelkanker (ook plaveiselcelcarcinomen of spinocellulaire carcinomen genoemd). Ze maken ongeveer 92% van de huidtumoren uit. Ongeveer 8% van de huidkankers zijn melanomen, een kanker van de melanocyten. Andere zeldzame huidtumoren zijn het Merkelcel carcinoom en sarcomen van de huid.

Om de diagnose huidkanker te stellen, zijn een aantal onderzoeken mogelijk: 

Klinisch onderzoek

Biopsie

Stageringsonderzoeken

Aan de hand van de onderzoeken kan de arts het stadium van de ziekte vaststellen, dat is de mate waarin de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. 

Wanneer de definitieve diagnose is gesteld, volgt er behandeling. Alle betrokken artsen overleggen in het multidisciplinair oncologisch consult, ook MOC genaamd, over de voor de patiënt best passende behandeling.

De behandeling is afhankelijk van de lokalisatie van de tumor, de grootte/dikte, eventuele uitzaaiingen, alsook van de algemene conditie van de patiënt.

De arts zal na de MOC samen met de patiënt de voorgestelde behandeling bespreken. Bij huidtumoren is chirurgie de meest toegepaste behandeling. Bij oppervlakkige vormen van huidtumoren kan fotodynamische therapie, het gebruik van een crème en cryotherapie ook goede resultaten opleveren. Immunotherapie, targeted therapie en radiotherapie zijn aanvullende behandelingen. 

Chirurgie

In de meeste gevallen zal een huidtumor onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie). Hierbij wordt een randje gezonde huid meegenomen vanwege mogelijke groei buiten de zichtbare begrenzing. Gewoonlijk wordt bij een basaalcelcarcinoom een marge van enkele millimeters gezonde huid aangehouden. Bij grotere tumoren en/of tumoren met een ongunstig groeipatroon wordt een ruimere marge geadviseerd, afhankelijk van de vastgestelde dikte (Breslow-dikte) van de tumor. 

Onderzoek van lymfeklieren

Om eventuele uitzaaiingen naar de dichtstbijzijnde lymfeklieren op te sporen, kan met behulp van een kleurstof, die wordt ingespoten in de huid ter plaatse van het litteken de schildwachtklier worden opgespoord. Vervolgens kan deze klier worden verwijderd en op uitzaaiingen worden onderzocht. Als bij microscopisch onderzoek geen kwaadaardige cellen in de verwijderde klier worden aangetoond, is de kans op uitzaaiingen in de andere lymfeklieren zeer klein. Als er wel uitzaaiingen worden gevonden in de schildwachtklier, zullen soms alle lymfeklieren in de directe omgeving worden verwijderd.

Meer info over het onderzoek

Immunotherapie en targeted therapie

Bij immunotherapie en targeted therapie wordt intraveneus of oraal medicatie toegediend om de kankercellen te doden en dit in een aantal cycli of kuren.

Radiotherapie

De bestraling bij huidkanker is veel oppervlakkiger dan de bestraling die gegeven wordt voor kanker van inwendige organen. De bestraling zelf is dan ook niet of nauwelijks belastend voor het lichaam. Radiotherapie is arbeidsintensief vanwege de vele keren dat bestraald moet worden. Radiotherapie is vooral geschikt bij tumoren in het gezicht en rond of op het oor. In het algemeen is radiotherapie niet de voorkeursbehandeling, maar wel een goed alternatief voor chirurgische behandeling. Het wordt ook soms toegepast indien er uitzaaiingen zijn.

Meer info over radiotherapie